RAZGOVOR

Pokrećemo novi paket investicija

S Razvojnom bankom ćemo osmisliti paket za nove investicije na način da banka izdvaja 50 posto povoljnih kredita s rokom otplate 15 godina, rekao Dedić

Dedić: Povoljniji ambijent. Arhiv

Piše: A. Čengić

7.12.2019

Ulaganje u kapitalne projekte, unapređenje konkurentnosti, nove investicije i modernizacija objekata samo su neki od planova za poljoprivredu u 2020. godini.

To je u razgovoru za „Avaz“ kazao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić te dodao da povećanje budžeta na 87 miliona maraka za narednu godinu otvara mnoga vrata.

Podrška vlasti

- Sada je stvoren povoljniji ambijent za poljoprivrednike. U ranijim godinama nismo imali dovoljno sredstava da planiramo kapitalne investicije i sve ono što je našim poljoprivrednicima potrebno da imamo efikasniju proizvodnju – rekao je Dedić.

Naglasio je da je činjenica da je uvoz velik, ali i da bh. poljoprivrednici mogu puno više proizvoditi ako imaju podršku vlasti.

- Nismo imali investicije jer su nedostajala povoljna kreditna sredstva. Sa Razvojnom bankom ćemo osmisliti paket za nove investicije na način da banka izdvaja 50 posto povoljnih kredita s rokom otplate 15 godina i grejs periodom 36 mjeseci te kamatnom stopom tri posto. Vjerovatno ćemo i tu kamatnu stopu pokušati sufinansirati – kazao je ministar.

U konačnici, poljoprivrednik bi u investiciji imao učešće sa 25 posto, čime bi mu bila dosta olakšana nabavka nove opreme, mehanizacije, širenja stada...

Saniranje duga

- Trenutno je niska produktivnost baš zbog tehničko-tehnološke opremljenosti farmi. Cijeli mandat smo imali problema jer smo morali sanirati dugovanja iz prethodnog perioda. Kroz novi program ćemo pokušati napraviti bolju poveznicu između proizvođača i otkupljivača - rekao je Dedić.

Ulaganja u biljnu proizvodnju

Biljna proizvodnja će kroz novi program biti podržana kroz preraspodjelu sredstava. Kako je rekao Dedić, na posljednjoj sjednici su već izdvojili tri miliona maraka. 

- Biljna proizvodnja će biti još značajnije podržana – kaže Dedić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.