KOTOR-VAROŠ

Smajlović: Predstoji nam borba za implementaciju presude

Presuda Vrhovnog suda RS dala nadu i đacima u Konjević-Polju

Učenici nisu imali pravo na nacionalnu grupu predmeta (Foto: Arhiv „Avaza“). Avaz

Piše: A. Hadžić

7.12.2019

Roditelji i učenici Područne osnovne škole Vrbanjci kod Kotor-Varoši jučer nisu krili zadovoljstvo presudom Vrhovnog suda RS kojom je naloženo da bošnjački učenici u ovoj školi imaju pravo izučavati nacionalnu grupu predmeta.

Instruktivna nastava

Presuda je pravosnažna i njome se nalaže da se nastava za predmete Bosanski jezik i književnost, Historija, Geografija, Priroda i društvo ima izvoditi po bosanskom nastavnom planu i programu koji se primjenjuje u Zeničko-dobojskom kantonu.

- U našoj školi je šezdesetak učenika koji, zbog oduzimanja prava na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, već nekoliko godina pohađaju instruktivnu nastavu. Presudom Vrhovnog suda RS, koja je pravosnažna, završen je jedan težak period naše borbe za prava koja su nam godinama bila uskraćena, a koja nam je Ustav garantirao. Sada predstoji drugi vid borbe, a to je proces implementacije presude - kazao je jučer u izjavi za „Avaz“ Nedžad Smajlović, predsjednik Vijeća roditelja učenika iz Vrbanjaca.

Smajlović: Težak period. Avaz

Nada se da neće biti prepreka od onih koji trebaju osigurati uvjete za provođenje radnji naloženih presudom.

Ova presuda Vrhovnog suda RS dala je nadu i roditeljima i učenicima OŠ „Konjević-Polje“ koji ovih dana očekuju odluku Ustavnog suda BiH po njihovoj apelaciji, a u vezi s uskraćivanjem prava na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta za više od 130 bošnjačkih učenika ove škole.

Razna poniženja

- Preživjeli smo razna poniženja, ali nismo odustajali u borbi za pravdu. Ne želim da prejudiciram, ali bude li imalo poštovan Ustav naše zemlje, vjerujem u pozitivnu odluku Ustavnog suda. Zaista je vrijeme da se prestane s diskriminacijom u obrazovanju – poručio je Muhizin Omerović, predsjednik Vijeća roditelja učenika iz Konjević-Polja.

Ne odustati od svojih prava

Smajlović navodi da je od trenutka kad se čulo za presudu dobio niz pozitivnih reakcija iz cijele zemlje i to ne samo od Bošnjaka, pa i od pojedinih zaposlenika matične škole u Kotor-Varoši. 

- Moja poruka svim povratnicima koji su, zna se, nerijetko diskriminirani po raznim osnovama je da od borbe za ostvarenje prava koja im Ustav i zakon garantiraju nikad ne odustaju. Boriti se protiv diskriminacije nije lako, ali ta vrsta borbe mora ići legalnim zakonskim putem da bi se na kraju pobijedilo – poručuje Smajlović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.