SARAJEVO FESTIVAL

Dragan Markovina prvi dobitnik nagrade "Zdravko Grebo"

Markovina: Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja. Avaz

Piše: S. K.

8.12.2019

Posljednjeg dana Sarajevo festivala - Umjetnost i politika u Sarajevu danas će Draganu Markovini, historičaru, piscu analitičaru, biti dodijeljena nagrada "Zdravko Grebo" za kritički diskurs.

Markovini će nagrada, koja se prvi put dodjeljuje, a koju su ustanovili Sarajevo fest i porodica profesora Grebe, biti dodijeljena za esej "Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?“ iz knjige "Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava". 

Markovinina knjiga objavljena je u autorovom rodnom gradu Mostaru, u koprodukciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net. 

„Libanon na Neretvi“ fascinira koncentriranom analitičnošću i snagom činjeničnih argumenata, kojima autor znalački raspolaže o bliskoj i daljnjoj povijesti Mostara, intelektualnom čestitošću i moralnom uzvišenošću Markovina prvi put u našoj publicističkoj literaturi nudi rješenje kako se možemo prestati mrziti.  

Esej "Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?" nudi kako možemo pomiriti naše traume i konflikte na neupitnim vrijednostima antifašizma i solidarnosti.  

- Markovina u svom pisanju ne krije emotivni naboj i oštar kritički jezik kojim prati sudbinu njegovog grada. Vrijeme je da politikama mira i nade društveno izliječimo osjećaj rezignacije, gubitništva i tuge. To se osjećanje nade i vizije oporavljenog grada u kojoj mora doći do pomirenja izdašno prelijeva iz knjige i naseljava duboko u nama - naveo je Sarajevo fest. 

Žiri u sastavu Ognjenka Finci, Haris Pašović i Dino Mustafić odlučio je jednoglasno dodijeliti nagradu "Zdravko Grebo" Markovini. 

Zdravko Grebo je bio profesor prava, revolucionar, mislilac i sarajevska i mostarska raja.

Ceremonija dodjele nagrade ''Zdravko Grebo'' za 2019. bit će održana u Klubu 1 ‪u 17 sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.