SVIJET Potez u znak protesta

Švedska doktorica donijela odluku: Zbog Handkea vratila Nobelovu nagradu

Govorila pred stotinama okupljenih

Avaz.ba
10.12.2019 20:02

Doktare: Obratila se okupljenima

Foto: Avaz

Kristina Doktare (Christina Doctare), švedska doktorica, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.  Ona je 1992. godine prva progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala šta se dešava. 

Večeras je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

- Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam - rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Prisjetila se i ratova na Balkanu, odakle je izvještavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o smradu raspalih tijela i užasima kojima je svjedočila.

- Dok god živim, svjedočit ću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana", dodala je. Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam prije ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivicu - naglasila je Doktare.

Komentari

NA VRH