SARAJEVO

Predstavnici Vlade FBiH i borci prate implementaciju Zakona o pravima boraca

Sastanak Radne grupe. Fena

Fena

11.12.2019

U sjedištu Vlade Federacije BiH danas je održan sastanak Radne grupe za usaglašavanje Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, s resornim ministrom Salkom Bukvarevićem na čelu.

Sastanak je rezultat zaključka da će se kontinuirano pratiti sve aktivnosti u vezi s implementacijom federalnog zakona, ali i proces donošenja zakonskog rješenja kantona za branioce koji su mlađi od 57 godina.

S tim u vezi, ministar Bukvarević i saradnici izvijestili su da je pokrenuto 16.745 zahtjeva za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu, a da je u decembru njih 9.498 dobilo novac na račune. Članovi Radne grupe konstatirali su da veliki problem nastaje zbog sporosti i neažurnosti rada službi boračko-invalidske zaštite, a bliži se kraj budžetske godine, što može napraviti određene probleme.

Upućen je zaključak Radne grupe Vlade FBiH da službe boračko-invalidske zaštite ubrzaju aktivnosti u vezi s tim, jer je nedopustivo da korisnici od septembra još čekaju isplate. Federalno ministarstvo drugostepeni je organ koji vrši reviziju prvostepenih rješenja donesenih u službama boračko-invalidske zaštite i trenutno u Ministarstvu nema neriješenih predmeta. Ministarstvo je do danas riješilo 12.345 predmeta koji su vraćeni BIZ-ovima i potrebno je da ih BIZ-ovi stave na isplatu.

Također, Radna grupa donijela je i niz drugih zaključaka među kojima su pozdravili usvajanje Nacrta zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica u Kantonu Sarajevu, kojim su zadržani kriteriji iz federalnog zakona, što znači da će borci u ovom kantonu koji su mlađi od 57 godina imati iste uvjete za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu po kantonalnom zakonu te su pozvali i druge kantone da ubrzaju donošenje zakona.

Radna grupa zahtijeva od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da u što kraćem roku uputi izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH u skladu s dostavljenim zahtjevima boraca. Zatraženo je i da Parlament FBiH pod hitno donese izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH radi pravednije raspodjele sredstava, ali i da Dom naroda PFBiH stavi na dnevni red Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja za FBiH koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu PFBiH, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.