NOVINE EU od iduće godine uvodi novo pravilo

“Alcolock” je dobra ideja, ali u BiH još nije moguća

U svim novim vozilima bit će ugrađen uređaj pa će vozači prije vožnje biti testirani na alkohol

A. Čengić / Avaz.ba
11.12.2019 21:17

U svim novim vozilima bit će ugrađen “Alcolock”

Foto: Ilustracija

Na bh. cestama samo u protekloj godini desile su se 36.672 saobraćajne nesreće u kojima je život izgubilo 277 osoba, dok su 10.403 zadobile teže ili lakše tjelesne povrede. U čak 26 posto nesreća glavni krivac je alkohol. 

Utjecaj alkohola

I u Evropi su zabrinjavajući podaci o broju saobraćajnih nesreća pod utjecajem akohola pa je Evropska unija zbog toga uvela pravilo koje će važiti od iduće godine, kad će u svim novim vozilima koja se prodaju, biti ugrađen “Alcolock”. 

To znači da će vozači prije vožnje biti testirani na alkohol. Ukoliko budu imali alkohola u krvi, neće moći upaliti vozilo. “Alcolock” će biti ugrađen i u vozila vozača koji budu kažnjeni zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a koji voze starije automobile koji nemaju ovaj uređaj.

Za sada su male šanse da Bosna i Hercegovina uvede ovu praksu, smatraju naši stručnjaci. Ideja je dobra, jer kod nas nisu rijetki slučajevi da uvijek isti vozači voze pijani. No, na pitanje hoćemo li i mi uskoro početi primjenjivati najavljena evropska pravila, nisu optimistični.

- Takva praksa već je prisutna u Austriji kao jedna od mjera za vozače “ponavljače”. Takvim se vozačima izriče mjera da o svom trošku ugrade ovaj uređaj i za to moraju donijeti dokaz kako bi im bila vraćena vozačka dozvola - rekao je Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa Republike Srpske.

  • Radović: Probuditi svijest
    Radović: Probuditi svijest Foto: (Arhiv)

Mijenjati zakon

Stručna tijela Evropske unije procjenjuju da je za 90 posto nesreća odgovoran ljudski faktor. Radović ističe da je Zakon o sigurnosti saobraćaja u BiH donesen prije 13 godina te da je pretrpio brojne izmjene.

- Vrijeme je da se na nivou države donese novi zakon. Kako bi se smanjile nesreće, neophodno je da više kampanja provodimo, počevši od srednjih škola i budućih mladih vozača – smatra Radović.

Komentari

NA VRH