HAŠKI TRIBUNAL

Ađijus: Presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću do kraja 2020.

Haški tribunal je zločinca Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i progona Bošnjaka a i Hrvata širom BiH, terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem...

Ađijus: Presude do kraja 2020.. Avaz

Fena

12.12.2019

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizma), sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius) predstavio je 15. izvještaj o napretku u radu Mehanizma Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izlažući njegov pravosudni rad i ostale ključne aktivnosti tokom proteklih šest mjeseci. 

Govoreći o pravosudnim aktivnostima u Hagu, predsjednik Ađijus je izvijestio da će presude u postupku protiv Jovice Stanišića i Frenka Simatovića, kao i žalbeni postupak u slučaju Ratko Mladić biti dovršeni do kraja 2020. godine. 

Pravomoćna presuda Ratku Mladiću bit će pred Haškim sudom izrečena do kraja 2020. godine, najavio je Ađijus u redovnom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a u Njujorku. 

Haški tribunal je zločinca Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i progona Bošnjaka, a i Hrvata širom BiH, terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, 1991.-'95. Mladićeva odbrana uložila je žalbu na tu presudu. 

Haško tužilaštvo žalilo se na to što je Mladić prvostepenom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih općina. Očekuje se da će pred apelacionom vijećem u Hagu najranije idućeg proljeća biti održana usmena rasprava o žalbama. Usmenom raspravom bit će okončan žalbeni postupak, a sudije će zatim vijećati o pravosnažnoj presudi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.