USPJESI

’Crni grom iz Hadžića’ isporučen na tržište EU

U TRZ-u rade na razvoju novog 40-milimetarskog automatskog bacača granata MK 19, kaže Rekić

Prvi RPG 7MX 2: Veliko interesiranje. Avaz

Piše: M. Smajkić

16.12.2019

Da namjenska industrija u Federaciji bilježi sjajne rezultate, govori i činjenica da je Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići nedavno jednoj firmi iz Slovačke isporučio prvu pošiljku ručnog bacača RPG 7 MX 2 proizvedenog u ovom zavodu.

Riječ je o proizvodu koji je 95 posto djelo bosanskohercegovačkog rada i znanja, potvrdio nam je Meho Rekić, direktor TRZ-a.

Odlična reakcija

Nakon nepune dvije godine aktivnog rada na ovom proizvodu, ističe on, i svih neophodnih testiranja te odličnih reakcija, pojavio se prvi kupac.

- Raduje nas da je prvi kupac Slovačka, s obzirom na to da je riječ o zemlji članici Evropske unije i da smo zapravo otvorili izvoz ka tom smjeru. To je, zasigurno, historijski trenutak kako za naš Zavod tako i za BiH, jer ovo je prvi takav poslijeratni proizvod kojim smo uspjeli pobijediti konkurenciju - kaže nam Rekić.

Za ovaj „crni grom iz Hadžića“ vlada veliko interesiranje te se već, otkriva nam Rekić, pripremaju dva nova ugovora, i to za zemlje istočnog tržišta kojima bi trebala biti isporučena mnogo veća količina nego u prvom kontingentu.

U TZR-u su, također, uz to što rade na programu proizvodnje zaštitne opreme za pirotehničare, vojsku i policiju, ponosni na činjenicu da su uveliko otpočeli aktivnosti na razvoju novog 40-milimetarskog automatskog bacača granata MK 19.

- Vjerujem da ćemo uspjeti da do kraja 2020. godine uradimo prototip tog izuzetno traženog oružja, koje se pokazalo kao odlično u borbenim djelovanjima - govori Rekić.

Riječ je o bacaču koji, osim pješadije, koriste i borbena vozila te će obje varijante biti pomno testirane i isprobane. S obzirom na to da smo ranije proizveli i prvu bh. pušku, pištolj i samohodnu haubicu, a izvozimo pješadijsku i artiljerijsku municiju, kao i vojnu opremu i uniforme za pješadijske jedinice NATO-a, stječe se dojam da naša namjenska industrija postaje jedan od bh. izvoznih aduta.

Rekić: Historijski trenutak. Avaz

Pogon u Krajini

S tim se slaže i Rekić, koji iznosi da brojne kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije FBiH, a uz TRZ Hadžići, to su „Pretis“, „Igman“, „Ginex“, „Zrak“, „Unis Group“, „Vitezit“, „Binas“, „Pobjeda Rudet“, Pobjeda Technology“, BNT Novi Travnik, „Koteks“ i „AC Unity“ bilježe  sjajne rezultate.

- Pokazujemo da možemo biti itekako konkurentni i ravnopravni i da su naši proizvodi izuzetno kvalitetni. Definitivno, ovo nam može biti vodeća izvozna grana, a cilj je da sačuvamo radna mjesta, da spriječimo odlazak mladih i stručnih ljudi iz BiH, ali i da otvorimo nova. Jer, plan nam je da u 2020. otvorimo i pogon u Krajini - kaže Rekić.

Velika prednost

Ručni bacač RPG 7 MX 2 konvencionalno je naoružanje koje još ne prave ni zemlje s namjenskom industrijom razvijenijom od naše. U regionu ga proizvode samo Bugarska i Češka, dok Hrvatska još radi na njegovom razvoju.

Konstruktori ovog RPG-a tvrde da bacač može izdržati više od 1.000 ispaljivanja, što je velika prednost u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača. RPG-7 MX2 ima efektivni domet 800 metara kod statičnih meta, dok mete u pokretu pogađa raketom na udaljenosti do 400 metara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.