OTKRIVAMO

Velika prevara Konakovićeve vlade: Skuplji plin za 20 posto

Ako ministar Mandić tvrdi da građani neće osjetiti više cijene, zašto je onda umjesto neophodnih 13 miliona KM za subvencije, u budžetu za 2020. izdvojio samo 2,5 miliona KM

Forto i Konaković: Populistička odluka. Avaz

Piše: S. MUHIĆ / Avaz.ba

16.12.2019

Federalna vlada na posljednjoj je sjednici, na zahtjev preduzeća „BH-Gas“, snizila cijenu plina za 8,59 posto. Tako će od 1. januara 2020. godine građani kubik plina plaćati 0,585 KM, bez PDV-a. Nakon što je od 1. maja ove godine plin poskupio za 29 posto, posljednjom odlukom Vlade FBiH poskupljenje iz maja bit će vraćeno na oko 20 posto.  



Odluka Vlade

Bečarević: Kako stvari stoje, nema subvencija. Avaz

No, najnovije pojeftinjenje plina neće osjetiti građani Kantona Sarajevo, inače najvećeg potrošača ovog energenta u BiH. Štaviše, kako saznajemo, plin će u glavnom gradu poskupjeti za oko 20 posto. A razlog je vrlo jednostavan. Vlada Kantona Sarajevo, s premijerom Edinom Fortom na čelu, u budžetu za narednu godinu nije predvidjela novac kojim bi subvencionirala poskupljenje plina od 20 posto u 2020.

Plin je i u Sarajevu od 1. maja trebao biti skuplji za 30 posto, ali je Vlada KS tada izdvojila oko osam miliona KM i tako iz budžeta plaćala poskupljenje za 30 posto, pa građani to nisu morali. Ključno je pitanje zašto Fortina vlada ne želi i u 2020. davati subvencije, nego su se odlučili da teret poskupljenja plina, koje će od 1. januara biti oko 20 posto, prebace na leđa građana.

Sve ovo potvrdio nam je i savjetnik direktora „BH-Gasa“ Almir Bečarević, koji nam je kazao da to preduzeće i dalje „Sarajevogasu“ fakturira plin po 640 maraka za 1.000 kubika, a „Sarajevogas“ ga građanima dalje fakturira po 495.

- Od 1. septembra do 31. decembra ove godine razliku plaća Vlada KS, odnosno oko osam miliona KM. Od 1. januara 2020., kako sada stvari stoje, te subvencije nama. Mi ćemo i dalje fakturirati ovu novu cijenu u skladu s posljednjom odlukom Vlade FBH i bit će 585 KM za 1.000 kubika plina, a kolika će cijena biti prema građanima, u ovom trenutku to niko ne može reći. Ako tako ostane, od 1. januara plaćat će se ona cijena koju mi fakturiramo „Sarajevogasu“. Faktički bi cijena gasa u KS bila povećana za 20 posto, a da nije sniženja na posljednjoj sjednici Vlade FBiH, bilo bi 30 posto – kazao je Bečarević.

Stav ministarstva

Da je gotovo izvjesno poskupljenje plina u KS, može se zaključiti iz tvrdnji nadležnog ministra komunalne privrede i infrastrukture Srđana Mandića.  

On je za „Avaz“ kazao da je Vlada u Nacrtu budžeta za ovu namjenu predvidjela samo 2,5 miliona maraka, a za subvencioniranje cijene plina u 2020. godini trebalo bi minimalno 13 miliona KM bez PDV-a.

Mandić: Planirano 2,5 miliona maraka. Avaz

Unutrašnje rezerve

- Preduzeća „Toplane“ i „Sarajevogas“ dobila su zadatak da izvrše racionalizaciju i pokušaju naći unutrašnje rezerve za subvenciju. Zvaničan stav imat ćemo kada budemo imali zvanične kalkulacije, ali učinit ćemo sve da zaštitimo potrošače u KS – kazao je Mandić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.