SKANDAL

Ko je građane Sarajeva pljačkao cijenom plina

Vlada FBiH u posljednje tri godine šest puta snizila cijenu plina i do 40 posto

Piše: M. AŠČIĆ

1.6.2019

Iako je Vlada Federacije BiH u nekoliko navrata linearno snižavala cijenu plina, Vlada Kantona Sarajevo, umjesto da je pratila takve odluke, poskupljivala je taj energent i na taj način godinama pljačkala građane ovog kantona, otkriva „Dnevni avaz“. 

Pokazuju to i dokumenti koji su u posjedu „Avaza“, a iz kojih se jasno vidi da je cijena plina u posljednje tri godina odlukom Vlade FBiH bila umanjena za čak 40 posto, ali da to umanjenje građani KS, inače najveći potrošači, na svojim računima nikad nisu ni osjetili. 

Efekt povećanja 

Ova skandalozna informacija dolazi u trenutku kada nova Vlada KS, s premijerom Edinom Fortom na čelu, traži od Vlade FBiH da povuče odluku o povećanju cijene plina za 29 posto, koja je zasnovana isključivo na porastu ruske cijene za čak 150 dolara u posljednje dvije godine.

Džindić: Sve pojašnjeno

Aktuelna Vlada FBiH, naime, preuzimanjem mandata 2015. godine odmah je odlukom ministra Nermina Džindića snizila cijenu plina sa 754 na 640 KM po hiljadu kubika. U narednim mjesecima cijena je odlukama Federalne vlade snižavana čak šest puta.

No, u tom periodu, ranija Vlada KS ne donosi odluku kojom će javnim kompanijama pod svojom ingerencijom - „Sarajevogasu“ i „Toplanama“ – narediti da prate odluku Vlade FBiH i građanima snize cijenu grijanja za 15 posto. Umjesto toga, saznajemo, Vlada KS čak je povećala maržu! Samim tim je jasno da se cijena grijanja nije umanjila, nego je samo rasla.

- Nakon snižavanja veleprodajne cijene sa 754 na 640 KM po hiljadu kubika plina, cijena isporuke toplotne energije povećana je za 15 posto, a ne umanjena za 15 posto, tako da je efekt povećanja cijene u isporuci toplotne energije bio do 30 posto – navodi se u analizi koju je pravila Vlada FBiH, a u koju je „Avaz“ imao uvid.

Troškovi koje „BH-Gas“ plaća da plin stigne u BiH

Konkretno, kada je Vlada FBiH snižavala cijenu plina u dogovoru sa „BH-Gasom“ prema „Sarajevogasu“, distributivna marža za stanovništvo povećana je sa šest na osam feninga i to povećanje iznosi u marži više od 30 posto.

- Ovo znači da prosječna distributivna marža iznosi oko 12 feninga ili 120 maraka, a marža „BH-Gasa“ u kalkulaciji cijene četiri feninga ili 40 KM. Ali, razlika između marži je 400 posto. Međutim, na to sve, „Sarajevogas“ na cijenu od „BH-Gasa“ industriji dodaje još 25 feninga ili 250 KM – navodi se u vladinim dokumentima.

Sve je jasno

Ove informacije jučer nam je potvrdio i ministar Džindić.

- Sve sam ovo već na sastanku u Kantonu Sarajevo prezentirao ministrima Vlade KS, koji sada traže da povučemo odluku o povećanju cijene plina za 29 posto. Ovdje je suština da se nikad nisu pratile odluke Vlade FBiH, jer da jesu, ne bismo došli u ovu situaciju - rekao nam je Džindić.

Nabavna cijena od „Gazproma“ viša za 49,5 posto



Faksimil fakture „BH-Gasa“ od „Gazproma“

Dokumenti Vlade FBiH pokazali su da je nabavna cijena plina koju je „Gazprom“ isporučivao BiH od septembra do aprila ove godine viša za 49 posto. Cijena je, u prijevodu, u ovom periodu povećana za više od 150 dolara.

U septembru 2016. iznosila je 128,41 dolar na hiljadu kubika, a u aprilu ove godine 259,49 dolara na hiljadu kubika. Ovo je jedan od najvećih razloga zašto se traži povećanje cijene plina od 29 posto. Uostalom, da bi pokrio razliku između nabavne i prodajne cijene, od januara 2018. do aprila 2019. godine, „BH-Gas“ je potrošio ukupno 17 miliona maraka.

„Toplane“ i „Sarajevogas“ na plaće troše 20 miliona KM 

Kada su u pitanju kompanije „Sarajevogas“ i „Toplane“, ukupno ove dvije firme imaju oko 650 uposlenih i njihovi troškove iznose oko 35 miliona.

No, samo na plaće uposlenika ove dvije firme troše 20 miliona KM. S druge strane, „BH-Gas“ ima ukupne troškove od 4,8 miliona, a na plaće izdvaja 1,8 miliona KM.

Ministar Mandić: Očito je bilo malverzacija

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS, kazao je jučer za „Avaz“ da je moguće da je prije bilo malverzacija korekcijama cijene plina, ali da o tome nema poptune informacije.  

- Znam da su tada „Toplane“ bile u minusu, a ako su bile dužnik, onda samim tim se neko bavio nekim stvarima. Zato mi sada tražimo da se uvede nazavisni regulator i da se sve prati. Ova vlada tim se stvarima i malverzacijama neće baviti. Ali, situacija u koju smo došli, očito govori u prilog tim vašim tvrdnjama – rekao nam je Mandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.