OTKRIVAMO

Brat teroriste Ibre Ćufurovića uhapšen u Zagrebu

I sve je bilo u redu, prešao granicu normalno i onda su po mene samo došli neki fini momci, kaže Ernad Ćufurović

Ernad Ćufurović: Ispitivali su me o bratu. Avaz

Piše: E. Trako

16.12.2019

Ernad Ćufurović, brat Ibre Ćufurovića, teroriste iz Velike Kladuše kojem se trenutno sudi na Sudu BiH zbog ratovanja u Siriji na strani ISIL-a, uhapšen je prošle sedmice u Zagrebu, saznaje „Dnevni avaz“.  

Ernad nam je to potvrdio te objasnio šta se zapravo događalo.

Bio kod Ibre

- Otišao sam u Zagreb da radim. Ne radim više kod gazde u Velikoj Kladuši, nije me prijavio i nisam više mogao čekati. Moram porodicu da hranim. I sve je bilo u redu, prešao sam granicu normalno i onda su po mene samo došli neki fini momci – prepričava Ibrin brat.

Kaže da su ga odveli u stanicu i razgovarali s njim nekoliko sati.

- Ispitivali su me o svemu. Najviše o mom bratu Ibri. Valjda su htjeli da vide jesam li i ja bio u Siriji i jesam li kao Ibro. Nisam, jer mene to ne interesuje, mene samo zanima kako da zaradim koji dinar časno i pošteno i da prehranim porodicu i majku – kaže Ernad Ćufurović.

Pitali su ga i o ostalim članovima porodice, rođacima, komšijama.

- Tražili su da im pričam gdje sam išao u školu, idem li u džamiju. Ja sam njima sve lijepo pričao i ništa od onoga što znam nisam sakrio. Jer, ja nemam oraha u džepu i mene te gluposti ne zanimaju – dodaje on.

Otkriva nam da je bio kod brata u posjeti.

- Ibro k'o Ibro. Dobar je. Žao mi je što sjedi u zatvoru. Bila je i majka kod njega. Sve je to mnogo tužno, moj prijatelju. Znate i našu situaciju sa Šefikom (Ibrin i Ernadov otac, op. a.). On Ibru mrzi i odrekao ga se, a samim tim se odrekao i mene. On je za sve ovo kriv - dodaje Ernad.

Rekao nam je da Ibrina supruga i djeca još nisu stigli iz Sirije.

- Moja majka Zekija najviše se raduje tome. I ona se samo sekira. Zbog Ibre, zbog mene, zbog snahe... Evo je, tu je – govori Ernad i dodaje telefon Zekiji.  

Ernad Ćufurović i majka Zekija: Ispaštaju zbog brata i sina. Avaz

Nema novca

Kaže da su joj „i novinari omrznuli“.

- Ma ništa od te priče nema, tuga u životu pa hajde. Stalno nešto čekam, srce će mi puknuti za mojim sinovima. Bila sam kod Ibre samo jednom. Daleko je Sarajevo, meni treba sedam sati iz Velike Kladuše. Nema se ni para – kaže Zekija.  

Ibro Ćufurović: Sudi mu se u Sudu BiH. Avaz

Šta je o svemu govorio otac Šefik

Prošle godine za Avaz TV Šefik Ćufurović je kazao da on s Ibrom nema ništa, jer je ovaj terorista.  

- Šta imam ja s Ibrom? Ja s teroristima nemam ništa, niti imam šta razgovarati. Kriva je njegova majka, moja žena, s kojom se nikad nisam vjenčao, što je otišao u Siriju. Ona je to krila od mene. I kriv je Bilal Bosnić. On ga je vrbovao, Ibro je bio dobro dijete i dobar učenik u školi dok nije upoznao Bilala i preko noći postao neko drugi. Počeo je meni govoriti da sam nevjernik, da sam ćafir, da ću gorjeti u džehenemu, da moram ići u džamiju. Ali, tog dana kad je otišao u Siriju i kad se javio svom bratu, shvatio sam da je njegova mati sve to znala. I sve su krili od mene. Išao je da ubija nevine ljude. Po kratkom postupku, smrtna kazna i nema tu priče – rekao je Šefik Ćufurović. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.