AKTUELNO

Odlična vijest: Djeca se više neće igrati u minskom polju

Deminiranje lokaliteta Gornja Rovna - Donja Rovna kod Busovače

N. C. / Avaz.ba

19.12.2019

Deminiranje kod Busovače - Avaz
Deminiranje kod Busovače - Avaz
Deminiranje kod Busovače - Avaz
Deminiranje kod Busovače - Avaz
Deminiranje kod Busovače - Avaz
+2

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) - “Busovača B” tehničkim izviđanjem očistio je 18.792 m2 sumnjive površine na lokaciji Gornja Rovna – Donja Rovna, sedam kilometara zapadno od Busovače.

- Od ukupne površine predmetnog zadatka manuelnom metodom tehničkog izviđanja deminirano je 18.192 m2, a čišćenjem oko pronađenih mina manuelnom metodom deminirano je 600 m2. Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađeno je šest komada NUS-a i osam mina - saopćeno je iz Civilne zaštite. 

Predmetna lokacija Gornja Rovna – Donja Rovna nalazi se u naselju Gornja Rovna, u čijoj blizini su stambeni objekti u kojima živi lokalno stanovništvo, kao i lokalni putevi koji se intenzivno koriste za prilaz naselju. 

- Otklanjanjem ove minske opasnosti omogućeno je sigurno kretanje lokalnog stanovništva i korištenje predmetne lokacije za snabdijevanje ogrjevnim drvetom, a s obzirom na to da u naseljenim kućama žive i djeca, čišćenjem ove lokacije osigurano im je bezbrižnije djetinjstvo bez straha da će se u igri naći u minskom polju. Fotografija dvogodišnjeg Muhameda Muhića kako se igra pored minskog polja ispod znaka minske opasnosti i čija je porodična kuća najbliža deminiranoj površini sada je samo ružno sjećanje - rečeno je iz FUCZ.

Također, navedeno je i da je od ukupne površine predmetnog zadatka manuelnom metodom tehničkog izviđanja deminirano 18.192 m2, a čišćenjem oko pronađenih mina deminirano je 600 m2.  

- Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađeno je šest komada NUS-a i osam mina - zaključeno je iz Civilne zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.