PARLAMENT BIH

Delegati izabrali komisije

Zbog blokada u radu ovog zakonodavnog tijela, Dom nije zasjedao

Dom naroda PSBiH. S. Saletović

Piše: S. D. /Avaz.ba

20.12.2019

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je zasjedanje, na kojem bi trebao formirati stalna radna tijela.

Skoro godinu nakon konstituiranja, državni delegati trebaju usvojili odluku o imenovanju članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 


Sjednica Doma naroda PSBiH - Avaz
Radna sjednica - Avaz
Rukovodstvo DN PSBiH - Avaz
Klub Bošnjaka u DN PSBiH - Avaz
Izabrane komisije - Avaz

Za članove Ustavnopravne komisije predloženi su Asim Sarajlić (SDA), Amir Fazlić (SDA), Sredoje Nović (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD) te Bariša Čolak i Lidija Bradara iz HDZ-a BiH.

Za članove Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije predloženi su Amir Fazlić (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Dušanka Majkić (SNSD), Mladen Bosić (SDS), Marina Pendeš (HDZ BiH) i Zlatko Miletić (DF), a za članove Komisije za finansije i budžet Amir Fazlić (SDA), Denis Bećirović (SDP), Nikola Špirić (SNSD), Dušanka Majkić (SNSD), Lidija Bradara (HDZ BiH) i Marina Pendeš (HDZ BiH).

Svi navedeni delegati su i izabrani.

Važno je istaknuti da će se sastav komisija mijenjati kako se bude mijenjao i sastav Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prva izmjena uslijedit će nakon što delegat i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bude imenovan za ministra sigurnosti BiH, jer je on kandidat za tu poziciju.

Delegat Denis Bećirović predložio je da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka o utvrđivanju odgovornosti zbog toga što ovaj dom nije zasjedao od februara, kad je konstituiran, ali većina nije prihvatila ovaj prijedlog.

Delegat Zlatko Miletić, u raspravi nakon što su iščitani prijedlozi, kazao je da njega niko nije pitao želi li biti član komisije u koju je predložen te je zamolio da se to ne ponavlja ubuduće, jer se time, kako je naveo, "krše Kodeks i Poslovnik Doma".

Ostalo je još da Zastupnički dom PSBiH i Dom naroda PSBiH izaberu članove zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i članove delegacija u međunarodnim organizacijama. Zajedničke komisije domova su Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e, Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, Zajednička komisija za evropske integracije i Zajednička komisija za administrativne poslove.

Odmah nakon redovne sjednice Doma naroda PSBiH predsjedavajući Dragan Čović zakazao je hitnu sjednicu, na kojoj će se delegati izjasniti o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, a koji je ove sedmice usvojen u Zastupničkom domu PSBiH.

Na dnevnom redu hitne sjednice nalaze se i brojni međunarodni sporazumi koje je ranije utvrdilo Vijeće ministara BiH, a koji nisu bili na dnevnom redu zbog blokada koje su od izbora 2018. godini provodili delegati i zastupnici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.