KANTON SARAJEVO

Konaković pada 27. decembra!

Konaković: Nije dobro izračunao. Avaz

Avaz.ba

20.12.2019

Predsjedavajući Skupštine Sarajevskog kantona Elmedin Konaković najavio je da će učiniti sve da uspori smjenu aktuelne i izbor nove Vlade, ali je previdio činjenicu da se cijeli postupak može znatno skratiti, i to tako što bi nova skupštinska većina najprije smjenila njega, a tek potom Vladu, kojom predsjedava Edin Forto.

Konaković je prošlog vikenda u razgovoru za FACE TV rekao kako sumnja da će SDA, SBB i DF osigurati dovoljan broj (minimalno 18) ruku za smjenu aktuelne Vlade, a i u slučaju da se to desi, da će aktuelna šestorka ostati na vlasti još najmanje dva i po mjeseca, jer je toliko, navodno, potrebno da se ispoštuje propisana procedura glasanja o nepovjerenju aktuelnoj Vladi i da se izabere nova.  

U međuvremenu je otpala Konakovićeva sumnja da SDA, SBB i DF imaju 18 ruku potrebnih za smjenu aktuelne izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo, a sasvim je izvjesno da će nova skupštinska većina spriječiti njegovu opstrukciju i nepotrebno gubljenje vremena, i to tako što će najprije pokrenuti inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, dakle Elmedina Konakovića. 

Prema pisanju medija, zastupnici SDA, SBB-a i DF-a će na  na sjednici bošnjačkog kluba 27. decembra službeno inicirati smjenu Elmedina Konaković sa zahtjevom da se na njegovo mjesto imenuje kandidat iz nove skupštinske većine. To bi prema svemu sudeći mogao biti zastupnik SDA u Skupštini KS Mirza Čelik. 

Klub će o tome službeno izvijestiti Skupštinu i sasvim je izvjesno da će Konaković pasti već na prvoj narednoj sjednici Skupštine KS.

Na osnovu poslovničkih odredbi, može se zaključiti da se cijela operacija smjene postojeće i imenovanja nove izvršne vlasti može završiti za tridesetak dana od trenutka službenog podnošenja inicijative. Dakle, nova izvršna vlast u Sarajevskom kantonu bit će imenovana najkasnije do 20. januara naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.