21. DECEMBAR Hljeb sa sedam kora

Rudari, sretan vam vaš dan!

Dan rudara ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se još 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uvjeta rada

E. T. / Avaz.ba

Rudari

Foto: Avaz


Danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Dan rudara. Dan ljudi koji u tri smjene ulaze pod zemlju. Često u nesigurnim uvjetima. Rudari će danas skrenuti pažnju na sebe, mnogi će se utrkivati da im čestitaju njihov dan, ali onda naredna 364 neće puno mariti za njih. 

Nije bez razloga njihov pozdrav „sretno“. Tako jednostavan, s velikom i jasnom porukom, uz jednu jedinu želju - da izrađeni šiht prođe sretno. Nema te mehanizacije, te savremene mašine koja može predvidjeti gorski udar, odron, a ni dovoljno dobre opreme da rudara može spasiti od povrede. Bitno je, kažu, samo da ga ne povrijedi mnogo. 

Dan rudara ustanovljen je u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se još 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uvjeta rada. 

Banovići, Kreka, Đurđevik, Kakanj, Zenica, Breza - samo je dio rudnika Bosne i Hercegovine. U njih ukupno 20 rudari zarađuju kruh sa sedam kora svakog dana. Mrki ugalj, lignit, boksit, so - rude su koje se kopaju s površinskih kopova, ali i stotine metara ispod zemlje.

Nametnuti teški uvjeti rada 1920. godine - ostavili su zaostavštine i danas. Obrušavanje stijena, gorski udari, izbijanje plina iz okna, otplinjavanja jamskih prostorija, eksplozije metana - odveli su u smrt više od 200 rudara od 1990. godine. Dvjesto rudara, ljudi, očeva, braće, sinova koji su zarađivali za život.

Više o:

Dan rudara Kakanj
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na