PROGNOZE

Nevrijeme prijeti BiH: Upozorenja zvuče stravično

Očekuju se jaki udari vjetra i obilna kiša

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

22.12.2019

Vrijeme u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru danas očekuje nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i obilnom kišom. Proglašen je i crveni meteoalarm, dok je u susjednoj Hrvatskoj na snazi narandžasti meteoalarm. 

- Intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na vanredne mjere - zvanično je objašnjenje crvenog upozorenja na sajtu meteoalarm.eu.

Zbog obilnih padavina Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine je za područje Hercegovine izdao crveno upozorenje, dok je u većem dijelu zemlje na snazi narandžasto upozorenje zbog udara vjetra. 


Meteoalarm za BiH. Screenshot

Danas se u Hercegovini očekuje između 40 i 60, lokalno oko 80 litara padavina po metru kvadratnom, a u zapadnim područjima Bosne između 20 i 40 litara. Očekuju se i udari južnog vjetra brzine između 50 i 70, lokalno i do 80 kilometara na sat. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.