SARAJEVO

Pedi Ešdaun bio je zaljubljenik BiH

Salkić: Ešdaun je volio BiH i njene ljude. Fena

Avaz.ba

23.12.2019

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), koji je preminuo prošle godine, volio je Bosnu i Hercegovinu i njene ljude, rečeno je danas u Sarajevu, na skupu posvećenom sjećanju na Ešdauna, koji su organizirali Liberalno-demokratska stranka (LDS) BiH i Liberalni forum.          

Vršilac dužnosti predsjednika LDS-a BiH Hasib Salkić se prisjetio Ešdaunovih posjeta Bosni i Hercegovini, „gdje se pojavio već početkom rata“.

- Prva adresa na koju je dolazio je bila Liberalna stranka, gdje je u razgovoru s tadašnjim predsjednikom Rasimom Kadićem i nama ostalima dobio veoma precizne informacije šta se u ovoj državi zbiva, mada je spoznaju o međunarodnom karakteru rata u bivšoj Jugoslaviji imao veoma precizno – kazao je Salkić.

Istaknuo je da je u tom periodu Ešdaun razgovarao s običnim ljudima, s političarima, vojnim dužnosnicima... Bio je u Keratermu, bio je u Omarskoj.

- Bio je u poziciji da veoma precizno svojoj vladi, ali i drugim državama saopći tačno kakva je situacija - kazao je Salkić.

Predsjednik Liberalnog foruma BiH Danijal Hadžović je, govoreći o Ešdaunovom doprinosu provođenju Dejtonskog sporazuma, kazao da je njegov doprinos bio, s jedne strane u provođenju, ali isto tako i u unapređenju Dejtonskog sporazuma, zato što je prema Aneksu 10. Dejtona, visoki predstavnik tumač Dejtonskog sporazuma.

Međutim, kasnije, u skladu sa bonskim ovlaštenjima iz 1997. godine, visokom predstavniku su date ovlasti da on nameće zakone, smjenjuje određene političare, daje amandmane na Ustav itd.

- To je Ešdaun obilato koristio svom mandatu i  u manje od četiri godine, postao rekorder po broju korištenja bonskih ovlasti. U tom smislu, Ešdaun je nametao broje reforme i zakone koji su išli u pravcu jačanja države BiH, jačanja državnog nivoa vlasti i njegovih ovlasti – naveo je Hadžović.

Također je, dodao je on, nastojao u društvu stvoriti atmosferu međusobne saradnje, tolerancije među političarima, oštro sankcionirajući sve one političare i politike koje su njegovale neke politike iz ratnih 90-tih i koje su nastojale zaustaviti reformski proces u BiH. 

Hadžović je kazao da je Ešdaun započeo „jedan vrlo uspješan i plodonosan reformski proces u BiH“.

- Međutim, taj proces je ostao nezavršen i nakon odlaska Pedija Ešdauna iz BiH mi smo dobili jedan drugačiji politički trend, a to je trend naglog smanjenja interesa međunarodne zajednice, prije svega zapadnih sila, za BiH – smatra Hadžović.

Predsjednik LIBSEEN-a Roman Jakič je kazao da je Ešdaun bio veliki zagovornik liberalno-demokratskih vrijednosti, ne samo u Engleskoj nego u cijeloj Evropi. 

Potpredsjednik LDS-a BiH Zlatko Hurtić je istaknuo da je Ešdaun, prije svega, bio “veliki zaljubljenik Bosne i Hercegovine“. Po njegovim riječima, iako se radilo o iskusnom diplomati nije se libio reći da voli BiH i njene ljude.

- Poruka njegove supruge Džejn (Jane) jeste da zahvaljuje što mi čuvamo uspomene na Pedija, zahvaljuje za organiziranje ovog skupa. Zamolila je da prenesemo javnosti želju Pedija Ešdauna, koju je izrekao u posljednjim trenucima života, a to je da njegovom nadgrobnom spomeniku koji je već postavljen, ne stoje nikakve titule, ni lorda, ni barona, koje je on imao, nego samo jednostavno „Pedi, visoki predstavnik u BiH“. Danas je prilika da mu zahvalimo i da kažemo da ćemo ga pamtiti – kazao je Hurtić.

Liberalno-demokratska stranka i Liberalni forum su podržali inicijativu Međunarodnog liberalnog pokreta da se uspostavi fondacija Pedi Ešdauni, to će, rečeno je, podržati u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.