TUŽILAŠTVO BIH

Prijedlog pritvora za osumnjičene pripadnike ISIL-a

Dželko i Dunić bili su pripadnici ISIL-a sve do konačnog sloma ove terorističke organizacije na području Sirije

Tužilaštvo BiH. Arhiv

Avaz.ba

23.12.2019

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Armena Dželka i Muharema Dunića.

Određivanje mjere pritvora predloženo je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b), c) i d) ZKP BiH. 

U odnosu na navedenog osumnjičenog, Tužilaštvo provodi istragu i tereti ga da je od 2013. godine, pa sve do sloma struktura tzv. ISIL-a Dželko bio pripadnik jedinica u okviru terorističke organizacije ISIL, koja je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni Dželko bio je pripadnik ISIL-a, sve do konačnog sloma ove terorističke organizacije na području Sirije, kada je zarobljen od koalicijskih snaga, a u borbama na području Sirije, više puta je ranjavan.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, Dunić se sumnjiči da je u okviru formacija ISIL-a sudjelovao u ratnim aktivnostima s ciljem formiranja kalifata takozvane Islamske države na prostoru Sirije i Iraka. 

- Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je tokom 2014. napustio područje Austrije te zajedno sa suprugom otišao u Siriju s namjerom da se pridruži formacijama takozvanog ISIL-a - naveli su iz Tužilaštva.

Nakon poraza struktura ISIL-a, dodali su iz Tužilaštva, Dunića su zarobile koalicijske snage te je prije nekoliko dana izručen pravosuđu BiH, a Državno tužilaštvo te partnerske policijske i sigurnosne agencije su pribavile veliki broj dokaza o odlasku i boravku osumnjičenog na području Sirije.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bijega, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, koji će svjedočiti o njihovom boravku i ratovanju u Siriji, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti krivično djelo, te opasnosti da bi njihovo puštanje i boravak na slobodi mogli izazvati uznemirenost građana i javnosti.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.