SUD BIH

ISIL-ovac prošao vojnu obuku, FBI poslao podatke o hapšenju

Tužiteljica tvrdi da se iz akta FBI-ja vidi da Dunić na tijelu ima ožiljak veličine od pet centimetara te da je potrebno ljekarskim pregledom utvrditi kako je nastao

Održano ročište u Sudu BiH. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

24.12.2019

U Sudu BiH jutros je, prema prijedlogu Tužilaštva BiH, održano ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora Muharemu Duniću iz Jajca, koji je prošle sedmice deportiran iz Sirije.

Tužilašto traži određivanje pritvora bh. ISIL-ovcu zbog straha od bijega, ponavljanja krivičnog djela, utjecaja na svjedoke, ali i uznemirenja javnosti.

Tužiteljica Merisa Nurkić kazala je da je Dunić 2014., zajedno sa suprugom, otišao iz Austrije u Siriju, u kojoj je bio sve do kraha ISIL-a. Ona je kazala da je, prema izjavama svjedoka i podataka do kojih su došli, Dunić u Siriji prošao vojnu obuku.

Kako je pojašnjeno, on je za pripadnike ISIL-a navodno obavljao stražu, a za tu vrstu usluge primao je novčanu naknadu.

Nurkić je jutros kazala da su od američkog FBI-ja dobili biometrijske podatke o hapšenju Dunića, tačnije da je zarobljen u avgustu prošle godine. Tužiteljica tvrdi da se iz akta FBI-ja vidi da Dunić na tijelu ima ožiljak veličine od pet centimetara te da je potrebno ljekarskim pregledom utvrditi kako je nastao. Istaknuto je da je Dunić pet godina bio u Siriji i da se uopće nije pokušavao vratiti u BiH.

Tužilaštvo je najavilo da će saslušati njegovu suprugu Ajšu Galijašević, ali i ostale članove porodice, među kojima je i njegov otac. 

Dunić je jutros u Sudu rekao da ne vidi čitati bez naočala, da su mu potrebne, a nema ih.

Prema dokazima Tužilaštva, Dunić je putem društvenih mreža kontaktirao s članovima porodice u BiH i Austriji. Advokat Senad Dupovac usprotivio se određivanju pritvora,  predloživši Sudu da mu se odredi kućni pritvor, tačnije zabrana napuštanja mjesta prebivališta.

Kazao je da je Dunić prije deportacije udaran te da je prijećeno da će mu supruga biti silovana. Kad je u pitanju sporni ožiljak, Dupovac tvrdi da je Dunić prije 15 godina operisao slijepo crijevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.