BEOGRAD

Očuvanje RS prioritet vanjske politike Srbije

U ključni dokument za odbranu Srbije ušla je i odredba prema kojoj je bh. entitet Republika Srpska i "njeno očuvanje prioritet vanjske politike Srbije"

Aleksandar Vulin jučer u Skupštini Srbije. MO Srbije

Piše: Avaz.ba / S. D.

25.12.2019

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin predstavio je jučer u Skupštini Srbije Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne sigurnosti. Obraćajući se poslanicima, Vulin je kazao da je ''prvi put država Srbija smogla snage i hrabrosti da izađe pred čitav svijet i da kaže šta je to što je naš nacionalni interes".

U ključni dokument za odbranu Srbije ušla je i odredba prema kojoj je bh. entitet Republika Srpska i "njeno očuvanje prioritet vanjske politike Srbije". 

- Nikada srpska država, nikada država Srbija nije rekla da je njen nacionalni interes očuvanje života Srba bez obzira gdje oni žive. I nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da je Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše vanjske politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Prije nas kao da se niko toga nije sjetio - rekao je Vulin u Skupštini Srbije.  

U Strategiji odbrane se navodi i da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, što nije tačno, jer je ta zemlja uz BiH i hrvatsku potpisnica tog sporazuma i obavezana je na njegovu provedbu i Srbija nema status garanta u ovom slučaju. 

Dio faksimila Strategije odbrane Srbije u kojem se spominje bh. entitet RS. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.