AKTUELNO Zahtjev upućen Viškoviću i Čubriloviću

Klub poslanika SDS-a u NSRS uputio inicijativu za smjenu Lukača

Najmanje što se može uraditi s ciljem stvaranja uvjeta za život bez straha građanima Republike Srpske, stoji u dokumentu

Fena
26.12.2019 12:09

Detalj sa sjednice NSRS

Foto: Screenschot

Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS uputio je jutros zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača zbog, kako su naveli, nasilničkog ponašanja prema narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću tokom posljednjeg zasjedanja entitetskog parlamenta. 

Inicijativa je upućena predsjednicima Vlade Radovanu Viškoviću i Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću, saopćeno je iz SDS-a.

- U želji da se zaštiti dignitet i ugled najvišeg zakonodavnog tijela, Narodne skupštine RS, i s ciljem da se sačuva sistem podjele vlasti u kojem je izvršna vlast podređena zakonodavnoj i odgovara joj za svoj rad, Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS vam se obraća javnim pozivom za smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je svojim postupkom na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine 23. decembra doveo u pitanje sve naprijed navedeno – navodi se u inicijativi Kluba poslanika SDS-a.

Dodaje se da je Lukač "fizičkim napadom na narodnog poslanika, kojem je prethodno prijetio da će završiti isto kao i zastavice (dakle, polomljen i na podu), a koji je pred njim mirno stajao, doveo je u pitanje ne samo ugled Vlade RS već i svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji časno i pošteno rade svoj posao.“

U inicijativi Klub poslanika SDS-a se direktno obratio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću.

- Gospodine predsjedniče Narodne skupštine, s obzirom na to da niste postupili u skladu s odredbom člana 165. Poslovnika o radu Narodne skupštine koji glasi: "Mjera udaljenja sa sjednice može se izreći narodnom poslaniku ili drugom učesniku u raspravi i bez prethodno izrečenih mjera u slučaju fizičkog napada, odnosno drugog sličnog postupka kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u zgradi Narodne skupštine“, i ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču niste izrekli mjeru udaljenja sa sjednice, nego ste mu dozvolili da se nakon svega čak i obrati poslanicima i još jednom ponizi Narodnu skupštinu lažima da je bio ugrožen dolaskom narodnog poslanika (kojeg je on lično pozvao da mu priđe), smatramo da ste sada, kao prvi čovjek Narodne skupštine, u moralnoj obavezi da u skladu sa članom 13. Zakona o vladi Republike Srpske zatražite od premijera da razriješi Dragana Lukača s pozicije ministra unutrašnjih poslova – stoji u inicijativi Kluba poslanika SDS-a.

U inicijativi se dalje navodi da je smjena Lukača najmanje što se može uraditi s ciljem stvaranja uvjeta za život bez straha građanima Republike Srpske i skidanje stigme sa svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, kako u Republici Srpskoj tako i u regionu. 

Komentari

NA VRH