EKSKLUZIVNO

Branković za "Avaz": Zašto sam se vratio u politiku

Stranka je odlučila da poziciju zamjenika ministra u Vijeću treba popuniti neko iskusan iz te oblasti i opredjeljenje je bilo da to budem ja, kaže Branković

Branković: Odluka stranke. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

28.12.2019

Nedžad Branković, bivši premijer Federacije i nedavno imenovani zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao je šta je bio razlog da se nakon deset godina vrati u politiku.


Državne firme


Branković je posljednji put bio politički angažiran 2009. godine, kada je podnio ostavku na čelu Vlade FBiH. Prije toga, bio je na čelu državnih kompanija „Željeznice FBiH“, „Energoinvest“.

U posljednjih deset godina bavio se privatnim biznisom, pokrenuo mnoge uspješne firme...

Otvoreno za „Avaz“, Branković je odgovorio da je razlog za povratak više nego jednostavan.

- Nema tu nekog velikog, niti posebnog razloga. Stranka demokratske akcije je odlučila da poziciju zamjenika ministra u Vijeću ministara treba popuniti neko iskusan iz te oblasti i opredjeljenje je bilo da to budem ja. Naravno, to sam prihvatio i nije tu bilo nikakvih posebnih razloga. Stranka je tako odlučila – kaže Branković.

Mišljenja je da u oblasti prometa na državnom nivou ima dosta posla koji se može poboljšati. Već je obavio razgovore s pojedinim uposlenicima.

- S obzirom na nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija i kontakata s uposlenicima sektora u Ministarstvu i dogovor s ministrom, vidljivo je da tu ima potencijala za unapređenje, prije svega u dijelu evropskih transfera i evropske transportne politike. Također, moramo se truditi da, kada je u pitanju transportna politika, što kvalitetniji okoliš ostavimo generacijama u naslijeđe - kaže Branković.




Svi odgovorni

Govoreći o novom sazivu Vijeća ministara, Branković kaže da u njemu sjedi veliki broj ozbiljnih i odgovornih ljudi.

- Vidim da niko ne daje velika obećanja, ali da su svi svjesni odgovornosti. Pogotovo što je već jedna godina izgubljena. Uvjeren sam da ćemo se potruditi da jednom harmonijom odnosa intenziviramo svoj rad i ostvarimo dobre rezultate, ne samo pojedinačno, nego svi zajedno – kaže on.

Dobar tim

Branković kaže da u novom sazivu Vijeća ministara sjedi i veliki broj iskusnih kadrova. Mislim, prije svega, na predsjedavajućeg i određene ministre i zamjenike.

- I ovo je zaista jedan dobar tim. A rezultati našeg rada pokazat će šta i koliko možemo uraditi. Mislim da zajedno možemo puno bolje – kaže Branković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.