REAKCIJE

Narod je sluđen, poruke su iste

Sve ovo je besmisleno, tvrdi Živanović

Miting ili kontramiting: Skupovi slični po porukama i sadržaju. Agencije

Piše: E. Maslo / Avaz.ba

28.12.2019

U banjalučkom parku „Mladen Stojanović“ u četvrtak su održani skupovi opozicije i ratnih veterana. Skupovi su prošli bez incidenata, ali dan kasnije čini se da nikome nije bilo jasno šta se htjelo postići mitingom, a šta kontramitingom, i koje su ključne razlike između dva okupljanja. 

Psiholog i analitičar Srđan Puhalo podsjeća nas da su oba protesta rezultat dešavanja na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS.

Otužni skupovi

- Opozicija je iskoristila da izvede narod na ulicu nakon što je ministar Dragan Lukač udario poslanika Draška Stanivukovića. No, bojim se da nije bilo ni vrijeme ni mjesto za to. S druge strane, vlast nije dozvolila da opozicija preuzima inicijativu, pa je napravila kontramiting u znak podrške institucijama. Tako smo opet bili svjedoci da svaki događaj ovdje ima dva paralelna viđenja - rekao je Puhalo. 

Konstatirao je da ni jedan ni drugi skup nisu bili masovni i izgledali su, kako je rekao, otužno. Istakao je da je nakon svega ostalo mnogo nerazjašnjenih stvari i da narod ne zna više šta je istina, a šta je laž.

- Narod je sluđen. Imate dvije istine o Programu reformi, o onome šta se dešavalo u Skupštini... Imamo polarizovanu situaciju koja zbunjuje i straši ljudi. Na oba skupa prozivali su one druge da su izdajnici, kriminalci. Građane je sve to zateklo. Ovo je igra koja traje godinama. Ko je izdajnik, ko plaćenik, ko podržava RS... Ovo nije normalna, zdrava atmosfera - rekao je Puhalo.

Profesor Miodrag Živanović kazao je da su oba protesta besmislena i da su poruke koje su poslane s oba protesta iste.

- U RS opozicija nije opozicija, jer stavove o ključnim pitanjima dijele s onima na vlasti. Jedino što mogu pretpostaviti je da se i jedni i drugi s nama, običnim ljudima ovdje zabavljaju – kazao je Živanović.


Puhalo: Ne zna se šta je laž, a šta istina. Arhiv

Politički poeni

On je dodao da cilj organiziranja protesta nije čak ni skupljanje političkih poena.

- Da je riječ o pravoj opoziciji, ona bi napravila skup na kojem bi iznijela svoje stavove, ali o nekim drugim problemima, a ne o onim kojim se bavi pozicija – konstatirao je Živanović.

Živanović: Zabavljaju se s ljudima. Arhiv

Slika sa bh. granica

Ima li narod ili nema koristi od protesta i pozicije i opozicije i cijele političke situacije, najbolje pokazuje slika na bh. granicama, smatra Puhalo.

- To je najbolji pokazatelj koliko je cijela politika konstruktivna, koliko destruktivna. Pravo opozicije je da kritizira, da viče, a vlast je odgovorna jer ima sve mehanizme da upravlja i entitetom i javnim mnijenjem – kazao je Puhalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.