MOSTAR

Zaprijetili novom blokadom deponije ako se uskoro ne nađe rješenje

Neka se stide svi koji sjede u kućama danas, a nisu ovdje, poručeno je sa skupa

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

29.12.2019

Uborak - Avaz
S današnjeg okupljanja - Avaz
S današnjeg okupljanja - Avaz
S današnjeg okupljanja - Avaz
Omer Hujdur - Avaz
+1

Tačno 20 dana od policijske deblokade mostarske deponije „Uborak“, danas su mještani okupljeni oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ ponovo digli svoj glas protiv ovog, kako ga zovu, odlagalališta smrti. 

Uprkos jakim policijskim snagama na deponiji i izuzetno jakoj buri, stotine mještana su danas mirnim protestom nadležnima poručile da neće odustati od toga da se ova deponija zatvori, sanira i izmjesti na drugu lokaciju.

- Okupili smo se da još jednom upozorimo vlasti da nismo odustali i da nećemo odustati. Vidite koliko je policije ovdje, ovo je sramota i bruka, mi nismo ovdje došli da se tučemo, da pravimo nered, jer mi to uvijek radimo mirno i dostojanstveno, ne provociramo i ne izazivamo, tako da je ovo baš katastrofa - nije krio ogorčenje Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative.

Kada je riječ o daljnjnim koracima koje namjeravaju poduzeti, Hodžić je rekao da u ovo pretpraznično vrijeme nemaju namjeru ništa poduzimati.

- Ne doliči nam to, pričekat ćemo da prođu praznici, pa ćemo vidjeti - kazao je on.

Od nadležnih, kazao je, nema nikakvih konkretnih poziva koji bi ukazivali na to da su voljni riješiti problem deponije.

- Čuli ste premijera Hercega, koji je kazao da se ovo treba rješavati na višem nivou, međutim, nama se niko ne obraća niti nešto predlaže. Naravno, spremni smo na dogovor jer znamo da se ovo ne može riješiti za dan. Imamo nezvaničnu informaciju o tome da će 8. januara uslijediti sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, na koji su pozvani predstavnici Grada i direktor Deponije, ali ja sam predložio da ministri građenja i prostornog uređenja te okoliša i turizma HNK, gospoda Hasandedić i Teletović, moraju biti pozvani, jer bez njih sastanak nema svrhe – naveo je Hodžić.

Omer Hujdur, jedan od predstavnika Inicijative, kazao je „kako je ovaj narod najbolja poruka vlastima“.

- Brojniji smo, moćniji i mislim da je sve jasno. Očekujemo i tražimo što prije rješenje ovog problema. U slučaju produženja ove agonije, neodržavanja sastanaka, bit ćemo prinuđeni ići u novu blokadu deponije i, s ovim brojem ljudi, uopće se nećemo dvoumiti - poručio je on.

Sabrija Habibija kazao je kako je došao na protest da bi dao podršku onima koji vode proces za zatvaranje "Uborka".

- Neka se stide svi koji sjede u kućama danas, a nisu ovdje. Jer cijeli Mostar ima problem zbog deponije - kazao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.