INTERVJU

Bevanda za "Avaz": Preopasno je licitirati stopom PDV-a

Predsjedništvo nam još nije uputilo proračunski zahtjev za 2020., a mi smo većinu svog posla uradili

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

1.1.2020

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je nakon prve sjednice državne vlade o jednoglasno usvojenim odlukama, o tek nedavno usvojenom budžetu za ovu godinu, ali i o očekivanjima kada će biti usvojen zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Napuhani zahtjevi

- Već smo napravili konsultacije sa svim proračunskim korisnicima izuzev Predsjedništva BiH, koje nam nije uputilo zvaničan proračunski zahtjev. Mi smo to završili i čekali da se usvoji Globalni fiskalni okvir, to je u petak na Fiskalnom vijeću usvojeno. Proračun je projiciran na 996 miliona, uz izdvajanje od neizravnih poreza 780 miliona, to je 30 miliona više i to me čini zadovoljnim. Kao profesionalac i ministar volio bih da je taj proračun još veći. 

 Kakvi zahtjevi stižu iz institucija kada je budžet u pitanju?

- Svako se bori za svoj resor, za svoju upravnu organizaciju, čini se da uvijek prenapuhaju svoje proračunske zahtjeve, a mi u Ministarstvu finansija zajedno odlučujemo šta je realno, pa to upućujemo Vijeću ministara. A onda to ide dalje na Predsjedništvo i Zastupnički dom.

 Budžet za 2019. bio je uvećan za 16 miliona zbog povećanja toplog obroka i drugih prinadležnosti za policijske službenike na državnom nivou, ali to nisu mogli dobiti jer budžet nije bio usvojen. Hoće li se sada stvari promijeniti?

- Zakon o proračunu i Zakon o policiji je stupio na snagu i omogućit će se implementacija tog zakona.

Šta mislite o zahtjevima za povećanje plaća iz pojedinih sindikata na državnom nivou?

- Možda smo bili nepravedni, kad sam bio predsjedavajući Vijeća ministara kada smo povukli neke poteze koji se i sada osjećaju. Napravili smo jedini smanjenje plaća i posljedično je došlo da realno sada državni službenici, ne mislim samo na administraciju, nego na policajce, uposlenike Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije, vojnici, imaju najniže plaće u državi. Svaki drugi nivo ima više plaće. Mi imamo pritisak sindikata koji je, donekle, i opravdan. Nije logično da uniformirani policajac ima manja primanja nego što ima najniži nivo vlasti. I to treba popravljati. Nama je problem ograničenog proračunskog okvira, ali radimo sve što možemo i nastavit ćemo s tim.



Nema logike

 Izmjene Zakona o PDV-u mnogi vežu s povećanjem te vrste poreza. Hoće li građani BiH ikada dočekati da imaju diferenciranu stopu poreza?

- Nisam ja protiv diferencirane stope, ali ne mislim da će se povećanjem stope PDV-a povećati prihodi. Zakon o PDV-u neće biti, da tako kažem, odokativno donesen, i nisam pristalica licitacije i trgovanja stopom PDV-a. Zakon se usklađuje s evropskom direktivom. Preopasno je to pitanje i ono što je drugi dio priče nigdje u Evropi nema ovakvog odnosa direktnih i indirektnih poreza. Sustav indirektnog oporezivanja mora doživjeti veliko restrukturiranje i onda će ovaj regulativ koji se zove PDV biti pravedniji i bolji.

 Gdje je rješenje dugogodišnjeg problema u vezi s raspodjelom sredstava između entiteta.

- Upravni odbor UIO koji je jedini nadležan za utvrđivanje koeficijenata i svega ostalog treba da se oslobodi političkih pritisaka i manipulacija jer ta situacija traje dvije i po godine i tu nema nikakve logike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.