MINISTAR FINANSIJA BIH

Bevanda tvrdi da ne prenosi ovlasti s države, optužio svog zamjenika za montiranje laži

Nije teško zaključiti da se autor i potpisnik ovih monstruoznih laži i prljavština bez ikakve dvojbe može prepoznati u liku i djelu mog zamjenika, gospodina Hazima Rančića, naveo je Bevanda

Bevanda: Radi se ili o elementarnom nepoznavanju materije ili o iznošenju neistinitih činjenica. Avaz

A. Č.

2.8.2022

Ministar finansija u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda reagirao je na navode da je prenio nadležnost s države na entitete, za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju.

Kako je naveo Bevanda, radi se ili o elementarnom nepoznavanju ove materije ili vjerojatnije o već ranije poznatom i prepoznatom iznošenju neistinitih činjenica i neumjesnih podvala na adresu aktualnog ministra finansija i trezora BiH.


- Javnosti radi, želimo naglasiti da se ne radi ni o kakvom prijenosu nadležnosti, jer je svakoj upućenoj osobi poznato da su izravni porezi u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta, što je uostalom i temelj ugovora o dvostrukom oporezivanju. 

Tako se svi postupci oslobađanja od plaćanja poreza ili umanjenja porezne osnovice vode pred poreznim organima entiteta i Brčko distrikta, kao i postupak rezidentnosti poreznih obveznika i izdavanje potvrda koje su uvjet za primjenu ugovora.


Iznošenje neistina

Prema ranijoj praksi i modelu koji se pokazao kao neefikasan i nepotrebno kompliciran, postupak razmjene informacija se vršio samo uz posredovanje Ministarstva financija i trezora BiH, što je nedvojbeno zahtijevalo promjenu dotadašnjeg načina funkcioniranja. Tim prije imajući u vidu neospornu činjenicu da su entitetska ministarstva financija i Direkcija za financije Brčko distrikta prema Konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe nadležna tijela za suradnju u oblasti izravnih poreza, gdje je obuhvaćena i razmjena informacija na zahtjev.

Iznošenje sličnih beskrupuloznih i tendencioznih neistina u medijima nije ništa novo, jer se skoro pa u sličnom modelu gnusne laži medijski plasiraju u proteklih godinu dana, pa nije teško zaključiti da se autor i potpisnik ovih monstruoznih laži i prljavština bez ikakve dvojbe može prepoznati u liku i djelu mog zamjenika, gospodina Hazima Rančića.


Drsko ponašanje

Medijsko iznošenje ovakvih i sličnih prljavština i laži, koje su očigledno imanentne dotičnom gospodinu, u kojima se jednako drsko koristio i rukovodio monstruoznim lažima na račun ovog ministarstva i njenog rukovoditelja, do sada nije bilo sankcioniran sukladno pozitivnim propisima. 

S obzirom na to da je ovakvo drsko i neprimjereno ponašanje gospodina Hazima Rančića prevršilo svaku mjeru i da nedvojbeno iznošenjem ovakvih prljavština, prije svega narušava ugled ministarstva u kome na žalost prima nemalu plaću, ali i ministra, protiv istog će se pokrenuti sve na zakonu utemeljene procedure da se spriječi njegov govor mržnje i iznošenje prljavština - naveo je Bevanda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.