MINISTAR FINANSIJA BIH

Bevanda: Osnovica je propisana zakonom još u martu

Budući da se već ostvaruju javno izrečene tvrdnje da sam ja počinio i krivična djela, odgovaram i kroz već pristigle prijave Tužiteljstvu, gdje stalno moram pričati i prilagati ove argumente, kazao je on

Bevanda: Mi smo 18 mjeseci na privremenom finansiranju. Armin Durgut / Pixsell

E. Ć. / Fena

30.6.2022

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, kazao da Zakon o fiskalnom vijeću određuje izdvajanja za državni proračun za period od tri godine.

Napomenuo je da se bez odluke Fiskalnog vijeća ne može krenuti u izradu proračuna.

- Mi smo 18 mjeseci na privremenom finansiranju. Sve referentne, uporedne veličine su na nivou 2020. godine - kazao je Bevanda.Proračun u zastupničkom domu od jula 2021.

Podsjetio je da je 2020. godine bila pandemija i da su, između ostalog, iz proračuna 'makli' sve ono što su svi smatrali da treba maknuti i novac usmjerili za sanaciju posljedica Covida. Ministar Bevanda je, što se tiče osnovice, kazao da je osnovica propisana zakonom.

- Prošlu godinu, čitavu godinu, uz 30 urgencija Ministarstva finansija, odnosno mene, nismo na Vijeću ministara uspjeli donijeti osnovicu - kazao je Bevanda, dodajući da su istovremeno imali zahtjev, prije svega sindikata, da se osnovica poveća, pa je bila malo povećana u prošloj godini.

- Zaboravlja se da je donesen bio proračun na Vijeću ministara BiH, došao u Zastupnički dom u sedmom mjesecu prošle godine, tu zaustavlja i nikad ga nismo imali - podsjetio je ministar Bevanda.

"Poštivao sve zakone"

Istaknuo je da je ova osnovica donesena kad i Globalni fiskalni okvir, istog datuma, 30. marta ove godine - na Vijeću ministara osnovica, a na Fiskalnom vijeću ovaj Fiskalni okvir. Ministar Bevanda je kazao da je poštivao sve zakone, te da ni jedan zakon nije prekršio.

- Budući da se već ostvaruju javno izrečene tvrdnje da sam ja počinio i krivična djela, odgovaram i kroz već pristigle prijave Tužiteljstvu, gdje stalno moram pričati i prilagati ove argumente - kazao je Bevanda.

Dom naroda PSBiH je usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu. Nakon pauze, tokom koje bi Komisija za finansije i budžet trebala razmatrati predloženi zakon u amandmanskoj fazi i dostaviti izvještaj Domu, delegati će obaviti raspravu i izjašnjavati se o predloženom budžetu i u drugom čitanju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.