PARLAMENT BIH

Genjac: Zašto sam bio suzdržan kod glasanja o Božoviću

U ovom trenutku samo mogu reći da su potrebne dodatne konsultacije o nizu pitanja vezanih za ova imenovanja

Halid Genjac. Avaz

Piše: S. D. / Avaz.ba

3.1.2020


Halid Genjac, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH i poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji je predsjedavao današnjim zasjedanjem Komisije, a koja većinom glasova nije podržala izbor Mlađena Božovića za ministra, na pitanje novinara zbog čega je on bio suzdržan prilikom glasanja, kazao je:

- Potrebne su dodatne konsultacije nakon dobivenih odgovora. Vi znate da smo mi svi ovdje po preporuci stranaka, svaki politički subjekt ima po jednog predstavnika i ja se moram konsultirati – kazao je Genjac.

Na novinarsko pitanje znači li, shodno njegovom današnjem stavu na zasjedanju Komisije, da će i poslanici SDA u Predstavničkom domu na sjednici 16. januara biti suzdržani pri glasanju o potvrđivanju Božovića na mjesto ministra, Genjac je kazao:

- To ne znači da će SDA biti ni za, ni protiv, ni suzdržana. U ovom trenutku samo mogu reći da su potrebne dodatne konsultacije o nizu pitanja vezanih za ova imenovanja – kazao je on.

Na konstataciju novinara mogu li današnji rezultati glasanja na zasjedanju Komisije označiti početak eventualnih problema u vladajućoj koaliciji na državnom nivou, Genjac je odgovorio:

- Ne mora značiti da je ovo početak ikakvih problema. Ova komisija ima svoju ulogu i njeno mišljenje nije obavezujuće za Predstavnički dom, ali, kao što sam rekao, dodatne konsultacije su neophodne - istakao je Genjac.

On je potvrdio i da Komisija još nije dobila rezultate provjera Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za Vladimira Mijatovića (SP), kandidata za zamjenika ministra sigurnosti BiH.

Podsjećamo, Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, nije dobio podršku većine članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH da ga preporuče Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za tu poziciju.

Od prisutnih 10 članova Komisije, četiri su bila protiv (SDP, NS, A-SDA i PDP), četiri za (PDA, DNS, HDZ i SP) i dva suzdržana (SDA i SBB). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.