INTERVJU

Aleksandar Stanković za "Avaz": Milanović je spreman razgovarati s Komšićem

Iznenađen sam. Mislio sam da je Hrvatska desnije orijentirana

Stanković: BiH nije prijetnja Hrvatskoj. Avaz

Razgovarao: Fahir KARALIĆ

8.1.2020

Poznati hrvatski novinar Aleksandar Stanković, HTV-ov urednik i voditelj, dao je intervju za „Dnevni avaz“, u kojem se osvrnuo na pobjedu Zorana Milanovića i poraz Kolinde Grabar - Kitarović. 

Otkrio je i moguće razloge ovakvih rezultata predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, te kakve će odnose Milanović imati sa vlastima u Bosni i Hercegovini.


Zasićena javnost

Kako komentirate pobjedu Zorana Milanovića? 

- Iznenađen sam. Mislio sam da je Hrvatska desnije orijentirana.

Veći dio javnosti u Hrvatskoj, čini se, bio je ubijeđen da će Grabar – Kitarović pobijediti. Šta je presudilo u ovoj kampanji?

- Milanović je možda pobijedio, jer je javnost zasićena s Kolindom Grabar - Kitarović i zato jer je imao bolju kampanju i bio bolji u debatama.

Hoće li se dolaskom Milanovića mijenjati politika Hrvatske prema BiH?

- Vjerojatno hoće, utoliko što je za razliku od Kolinde, Milanović spreman razgovarati sa svima. I sa Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem.

 Kakav će odnos Milanovića (SDP) biti s HDZ-om BiH? 

- Predsjednik Republike tu nema neke posebne ovlasti. Novac i dalje ide iz Vlade, tako da odnos neće biti ništa posebno.

Grabar - Kitarović je u nekoliko navrata izjavljivala da je BiH, odnosno radikalni islam u BiH prijetnja Hrvatskoj. Nešto slično je izjavio i Milanović. Kako to komentirate?

- Radikalni islam je prijetnja svima. E sada, u kolikoj mjeri je on prisutan u BiH ja to ne znam. To znaju sigurnosne službe bolje od mene.

Je li BiH radikalna zemlja? Je li ona prijetnja po Hrvatsku i EU?

- Ne doživljavam BiH radikalnom zemljom. Više zemljom u kojoj ne funkcionira vladavina prava. BiH nije prijetnja Hrvatskoj. Eventualno bi mogla biti prijetnja kada bi politička nestabilnost eskalirala, za što ne vjerujem da će se dogoditi.

Dobri susjedi

Može li predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom pomoći BiH na putu ka EU? Možemo li konačno biti „dobre komšije“? 

- Što se mene tiče, mi smo i sada dobri susjedi, a nadam se da će Hrvatska iskoristiti predsjedanje EU da i zemljama u regiji pomogne na putu u EU.

Kako Vi gledate na aktuelnu situaciju u BiH?

- Na žalost, BiH mi ne izgleda kao funkcionalna zajednica. U Predsjedništvu BiH Hrvati jesu majorizirani, ali ni to mi se ne čini kao najveći problem nego tek kao posljedica jednog većeg problema, a to je evidentna disfunkcionalnost Dejtonskog sporazuma.

Sve dok Amerika ne pokrene rješavanje tog pitanja bojim se da ćemo stalno govoriti o ovoj temi.

S ovakvim ustavnim uređenjem BiH će teško u EU

Može li BiH s ovakvim političkim uređenjem postati član EU?

- S ovakvim ustavnim uređenjem BiH će teško u EU. Htio bih da se to što prije dogodi, ali nisam optimist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.