STAVOVI

Pobrić za "Avaz": Kršenje Ustava BiH treba zaustaviti visoki predstavnik

Krivičnim zakonom BiH propisano da osoba ili osobe koje ne izvrše odluku Ustavnog suda BiH, ali i Evropskog suda za ljudska prava, čine krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, kaže Pobrić

Nurko Pobrić. Avaz

Piše: S. D. / Avaz.ba

9.1.2020

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava, komentirajući za“Avaz” današnju proslavu 9. januara u Banjoj Luci kojom se, uprkos odluci Ustavnog suda BiH, taj dan slavi kao dan RS, kazao je da on mora podsjetiti da je Ustavom BiH propisano da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i konačne.

-A da je Krivičnim zakonom BiH propisano da osoba ili osobe koje ne izvrše odluku Ustavnog suda BiH, ali i Evropskog suda za ljudska prava, čine krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. To tako piše, ali u praksi se ne provodi - kaže Pobrić.

Incko: Pobrić smatra da visoki predstavnik mora reagirati. Arhiv

On ističe da bi Tužilaštvo BiH u ovom slučaju trebalo utvrditi odgovornost, ali smatra da bi kršenje odluke Ustavnog suda, koja je ujedno, kaže on, i kršenje Dejtonskog sporazuma, trebao zaustaviti visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

- U slučaju obilježavanja 9. januara, ne samo da se krši odluka Ustavnog suda nego se krši i Ustav, a samim time i Dejtonski sporazum, jer je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog sporazuma. I mislim da u ovoj situaciji kakva jeste jedini mogući organ koji bi mogao možda djelovati jeste visoki predstavnik. Ali, njegovo djelovanje posljednjih godina svelo se na davanje izjava i saopćenja - zaključuje Pobrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.