SARAJEVO Direktor Sekretarijata EZ

Janez Kopač sutra na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Zasjedanje posvećeno ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice

Fena

Janez Kopač

Foto: Fena


Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač sutra će prisustvovati tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja će biti posvećena ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Potvrdio je to predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Safer Demirović, navodeći da će poslanici razmatrati mnoga pitanja iz energetskog sektora, među kojima će u fokusu biti izgradnja Bloka 7 Hidroelektrane Tuzla i zagađenje zraka.

- Bit će riječi o državnoj pomoći u vezi s izdavanjem garancije Vlade Federacije BiH za izgradnju Bloka 7, kao i regulativi o električnoj energiji, plinu, okolišu, a posebno onoj koja je vezana za obnovljive izvore energije – dodao je Demirović uoči sutrašnje sjednice.

Na sjednici se očekuje prisustvo predstavnika resornih ministarstava, kao i organizacija civilnog društva koje se bave poboljšanjem uvjeta u energetskom sektoru na nivou Federacije BiH.

Predstavnički dom prošle je godine usvojio odluku o davanju garancija ''Elektroprivredi BiH'' za kreditno zaduženje kod kineske banke za projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

  • Vrijednost izgradnje Bloka 7 750 miliona eura

    Vrijednost izgradnje Bloka 7 750 miliona eura

    Foto: Avaz


Energetska zajednica, ali i EU ranije su apelirali na zastupnike da izdatu garanciju ne usvoje jer, kako navode, može sadržavati elemente nelegalne državne pomoći. 

Nakon ispunjenih formalno-pravnih uvjeta, ''Elektroprivreda Bosne i Hercegovine'' je uvođenjem u posao izvođača radova počela krajem 2019. godine pripremne radove za izgradnju zamjenskog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Vrijednost izgradnje cijelog projekta procijenjena je na 750 miliona eura, a trebao bi biti završen do kraja 2024. godine.

U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Živinica u narednom periodu.

Iz ''Elektroprivrede Bosne i Hercegovine'' tvrde da je, prema svim tehničko-tehnološkim parametrima, Blok 7 usklađen s najstrožijim zahtjevima evropskih direktiva i domaćim zakonodavstvom.

NA VRH

Podijeli članak na