PARLAMENT BIH

Osmanović: Kolegij SDA će razmatrati pitanje imenovanja Božovića

Za SDA najviše je sporno, kaže Osmanović, činjenica što nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Osmanović: Božoviću se na teret stavlja prvostepena presuda za mobing. Arhiv

Avaz.ba

13.1.2020

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) ozbiljno će razmatrati pitanje potvrđivanja imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za 16. januar.

Potvrdio je to danas predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH Adil Osmanović, govoreći o tom kandidatu kojeg je predložio Demokratski narodni savez (DNS) te je napomenuo da će se Klub poslanika SDA u Domu ponašati u skladu s preporukama Kolegija stranke, zbog čega sada nije mogao reći kako će se izjasniti na sjednici.

Za SDA najviše je sporna, kaže Osmanović, činjenica što nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), podsjećajući da je dogovoreno da bi na tu poziciju trebao doći nestranački kadar, budući da je u pitanju osjetljiv resor.

- Na tu poziciju je trebala doći osoba bez bilo kakvih mrlja, što je spornija činjenica za SDA, jer se Božoviću na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti - pojasnio je Osmanović.

Osmanović smatra da je trebalo sačekati s imenovanjem Vijeća ministara BiH dok ne budu poznati svi kandidati koji će proći neophodne provjere, dodajući da su ostali ministri u Vijeću ministara imali podršku koalicionih stranaka, što bi trebalo osigurati i za Božovića.

- Ne vidim zašto bi bilo problema ukoliko neka politička stranka smatra da taj kadar koji je ponuđen nije u skladu s dogovorom i principima koje očekujemo da ispunjava ministar za ljudska prava i izbjeglice - zaključio je Osmanović.

Osmanović: Nije u skladu s dogovorom. Arhiv

Inače, Komisija Predstavničkog doma PSBiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije dala preporuku za potvrđivanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, ali ta preporuka nije obavezujuća za Predstavnički dom. 

Deset članova prisustvovalo je sjednici, od kojih su četiri bila protiv - iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Partije demokratskog progresa (PDP) - četiri člana su glasala za - iz Pokreta demokratske akcije (PDA), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijalističke partije (SP) - dok su dva člana bila suzdržana, i to iz SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB). 

Član komisije Branislav Borenović (PDP) naveo je da je glasao protiv jer je vrlo nezadovoljan kvalitetom odgovora koje je čuo od Božovića, dok je Saša Magazinović (SDP) naglasio da kandidat nije pokazao znanje za oblast za koju je kandidiran, što je za njega bio razlog da glasa protiv. 

Nenad Nešić, član komisije iz DNS-a koji je kandidirao Božovića, nakon sjednice kazao je da nije očekivao da SDA i SBB budu suzdržani od glasanja, ali je, kaže, konačna riječ na Predstavničkom domu PSBiH. 

Centralna izborna komisija (CIK) saopćila je 18. decembra da je utvrđeno da Božović ispunjava sve potrebne uvjete za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH, a Božović je prošao i potrebne provjere Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Predstavnički dom potvrdio je 23. decembra imenovanje ostalih ministara u Vijeću ministara, a Božovićevo potvrđivanje prolongirano je jer do sjednice nisu bile završene neophodne provjere u SIPA-i.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.