SVEČANOST Prijem povodom Božića

Milorad Dodik u kasarni Kozara dočekan uz "Marš na Drinu"

Član Predsjedništva BiH najavio kako će odbaciti svaku "izokrenutu interpretaciju" dogovora o Programu reformi

Avaz.ba

Božićni prijem u Kozari

Foto: RTRS


U kasarni Kozara u Banjoj Luci, u organizaciji Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, upriličen je prijem povodom pravoslavnog Božića. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dočekan je uz taktove srpske koračnice "Marš na Drinu".  

Domaćin prijema, kojem prisustvuju i drugi zvaničnici iz RS, predstavnici Oružanih snaga BiH i Trećeg pješadijskog puka, jeste zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić. On je rekao kako je neophodna saradnja svih naroda u BiH, pa i prilikom proslave praznika kao što je Božić. 

- Samo u ljubavi i miru možemo ići dalje i stvarati ekonomski prosperitet i izvršavati svoje poslove i zadatke - dodao je Okolić.

  • Milorad Dodik

    Milorad Dodik

    Foto: RTRS


Dodik je najavio kako će odbaciti svaku "izokrenutu interpretaciju" dogovora o Programu reformi te onog što je usaglašeno s članovima "Kvinte" u Predsjedništvu BiH.

- RS ima namjeru da svaku odluku u vezi s vojnom integracijom s NATO-om da na odlučivanje narodu na referendumu. U Programu mjera koji smo dostavili podrazumijeva se ponovo afirmacija prava da se o tome odlučuje i da se nijedna odluka o integracijama neće dogoditi bez Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine. To do sada nismo imali ni u jednom dokumentu. Iz više razloga ne može se prihvatiti da se krećemo prema NATO-u, a jedan od osnovnih jeste što smo imali negativno iskustvo. Ako zaboravimo da su nas bombardirali, onda bismo opravdali te stvari - rekao je Dodik. 

Istakao je kako stav RS ostaje vojna neutralnost, dok bošnjačka i hrvatska politička komponenta zagovara integraciju u NATO, što RS ne smatra da treba da se dogodi.

Za Program reformi je rekao da nije ANP. Ponovio je da RS "neće granicu na Drini sa Srbijom" te da će tražiti da, jednako kako se planiraju vježbe s NATO-om i drugim, više pažnje posveti i vježbama s vojskom Srbije. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na