SAZNAJEMO Prva sjednica u 2020. godini planirana za 20. januar

Predsjedništvo BiH šalje poziv Emanuelu Makronu

Hoće li moći Dodik uskladiti svoje aktivnosti kako bi sjednica bila održana

M. Aščić / Avaz.ba
15.01.2020 17:39

Predsjedništvo BiH: Prva sjednica u tekućoj godini

Foto: Arhiv

Prva sjednica Predsjedništva BiH u ovoj godini planirana je za 20. januar, ali se još čeka zvanična potvrda i usklađivanje aktivnosti srpskog člana Predsjedništva i lidera SNDS-a Milorada Dodika.

Tempirana bomba

Na ovoj sjednici, kako je za „Dnevni avaz“ potvrđeno iz ove državne institucije, naći se i prijedlog za zvaničan poziv predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Brojne reakcije

Zbog takvih izjava predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je na razgovor ambasadora Francuske u Sarajevu i najavio da će pozvati Makrona u BiH.

Reagirali su i ostali bh. zvaničnici, poput člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i lidera SBB-a Fahrudina Radončića, koji je kazao da takva izjava odmaže i da Makron treba doći da lično vidi kako radikalizam ne stanuje ovdje.

Odgovor šefa kabineta

Grupa alumnista Škole za političke studije Vijeća Evrope također je zbog izjava Makrona tražila da on posjeti BiH, nakon čega im je iz Makronovog kabineta stigla poruka da je pozivnica uručena francuskom predsjedniku.

- Nećemo propustiti da vas obavijestimo o eventualnoj posjeti Emanuela Makrona Bosni i Hercegovini. Molim vas da primite naše srdačne pozdrave - navedeno je tada u poruci šefa Makronovog kabineta.

NA VRH