PROCESI

Suđenje Goranu Salihoviću počinje 28. januara

Tužilaštvo BiH optužilo je Salihovića u novembru 2018. godine za zloupotrebu položaja, ali je Sud BiH predmet spustio na niži nivo

Salihović: Očekuje ga proces. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

15.1.2020

Kantonalni sud u Sarajevu zakazao je za 28. januar u 13 sati početak glavnog pretresa u predmetu protiv Gorana Salihovića, bivšeg državnog tužioca. Ova informacija potvrđena nam je u Kantonalnom sudu.

Pretres bi trebao početi čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva KS i odbrane.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH optužilo je Salihovića u novembru 2018. godine za zloupotrebu položaja. Optužnica ga tereti da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM predviđenih za reprezentaciju. Do okončanja postupka, Salihović se nalazi pod suspenzijom, ali i dalje prima punu plaću.


Optužen za zloupotrebu položaja. Arhiv

No, Sud BiH donio je u januaru prošle godine odluku o prenošenju predmeta na sarajevski Općinski sud radi, kako je navedeno, osiguranja nepristranog i pravičnog suđenja. Čak je Salihović na Sudu BiH negirao krivicu po optužbama Tužilaštva.

Ali, na ovu odluku Suda BiH o prenošenju predmeta tada su se žalili i Tužilaštvo BiH i Salihovićeva odbrana, ali su žalbe odbijene. I dok se čekalo da Općinski sud zakaže ročište, on se proglasio nenadležnim i u oktobru sve prebacio u nadležnost Kantonalnog suda Sarajevo. No, ni Kantonalni sud, iz za sada nepoznatih razloga, ne zakazuje ročište.

Salihović je, prije nego što je otišao na poziciju glavnog državnog tužioca, bio predsjednik Općinskog suda u Sarajevu.

Pravosnažno je smijenjen sa pozicije glavnog tužioca u oktobru 2017. godine, a istraga protiv njega, koja je prije toga praćena disciplinskim postupkom, vodila se 2016. Zanimljivo je da se istraga vodila pune dvije godine prije nego što je rezultirala optužnicom.

Za to vrijeme, i kao suspendiran, uredno prima punu tužilačku plaću. Salihović je do sada, iako od 2016. godine nije proveo dana na poslu, "zaradio" više od 200.000 maraka s uračunatim doprinosima. Kao glavni tužilac, primao je plaću od 5.600 KM, a kao tužilac skoro 4.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.