ZAPOŠLJAVANJE

Dok se ne snađu u Njemačkoj, u BiH uzimaju neplaćeno

Uspostavili smo Facebook stranicu da informiramo javnost, kaže Čomor <195> Najviše se traže medicinske sestre i tehničari

S jednog od ranijih štrajkova: U inozemstvu bolji uvjeti. Arhiv

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

15.1.2020

Radna snaga za njemačko zdravstvo iz naše zemlje posljednjih godina se vrbuje na razne načine, a odlazak u „obećanu zemlju“, pogotovo medicinskih sestara i tehničara, sve je masovniji.  


Česti konkursi

Svjedoče tome i vrlo česti konkursi koje objavljuju brojne zdravstvene ustanove, a kako smo saznali, dominira trend uzimanja neplaćenog odsustva.  

Nakon pola godine i više snalaženja u Njemačkoj i privikavanja na tamošnje uvjete, uglavnom medicinsko osoblje prekida radni odnos s bh. ustanovama.

Da i Nijemci ulažu napore da dođu do naših medicinara govori i novi poziv Agencije za rad i zapošljavanje BiH za medicinske sestre i tehničare iz naše države, a koji posredstvom projekta „Triple Win“ žele pronaći posao u struci u Njemačkoj.

Radi se o projektu koji Agencija realizira u partnerstvu s Njemačkom saveznom agencijom za zapošljavanje (ZAV), a realizira ga Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Sve jednostavniji kontakti s poslodavcima. Screenshot

Tako se zainteresirani na ovaj poziv mogu prijaviti do 7. februara, a zanimljivo je da se sve informacije mogu pronaći na društvenoj mreži Facebook. Projekt na Facebooku ima više od 2.200 sljedbenika, međutim, prema riječima Emira Čomora, koordinatora projekta, to što koriste društvene mreže ne predstavlja nikakvo vrbovanje.

- Uspostavili smo Facebook stranicu da informiramo javnost. Jer, riječ je o projektu koji se realizira s Agencijom za zapošljavanje, odnosno lokalnim biroima, gdje u osnovi svi zainteresirani mogu dobiti potrebne informacije - kazao nam je Čomor.

Učenje jezika

Od 2012. godine, od početka projekta, kako nam je rekao, u Njemačkoj je posao pronašlo 630 medicinskih sestara i tehničara. 

Zanimljivo je da sve troškove plaća poslodavac, pa tako i nastavak učenja njemačkog jezika za B2 nivo.


Plaća 2.400 eura

U prvoj godini, preko projekta „Tripl Win“, kandidat radi na poziciji pomoćnika medicinskog njegovatelja, sa zagarantiranom minimalnom plaćom od 2.000 eura bruto, a nakon nostrifikacije radi kao medicinska sestra ili tehničar i tretira se ugovorom i na svaki drugi način kao i svaki drugi njemački državljanin.  

Minimalna zagarantirana plaća nakon nostrifikacije diplome je 2.400 eura bruto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.