AKTUELNO

"Logosoft" i "BH Telecom" više neće prenositi TV program Nove BH

Operateri samostalno sastavljaju ponudu TV kanala, navode iz RAK-a

Isključen signal Nove TV. Ilustracija

Avaz.ba

16.1.2020

Nakon što su kablovski operateri u BiH "M:tel" i "Eronet" donijeli odluku o isključivanju signala i prekidu saradnje s Novom BH, i "BH Telecom" i "Logosoft" su saopćili da ubuduće neće uvrštavati program ove TV kuće u svoju ponudu televizijskih kanala.

Ova odluka je donesena nakon što nisu uspjeli usaglasiti uvjete za distribuciju ovog kanala, tako da je program Nove BH sada dostupan samo putem kablovskih operatera "Telemach", "Total TV" i drugih manjih operatera te terestrijalne distribucije (zemaljski signal).

"BH Telecom" je u obavještenju korisnicima usluge Moja TV naveo da od 16. januara ove godine, zbog neprihvatljivih uvjeta koji su njima i drugim bh. operaterima dostavljeni od Nove BH, program ove TV kuće do daljnjeg neće biti dostupan.

- Moja TV raspolaže velikim brojem atraktivnih i raznovrsnih domaćih i stranih TV programa i sadržaja, a kontinuirano radimo i na njihovom daljnjem obogaćivanju, s ciljem povećanja Vašeg zadovoljstva - naveli su u saopćenju.

O ovome su se oglasili i iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) te su naveli da je pravilima Agencije propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emitiraju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog distributera. 

- Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtijeva naknadu, što je slučaj s programom Nova BH.  Kablovski/IPTV operateri samostalno sastavljaju programsku ponudu TV kanala, domaćih i stranih, koju nude u svojim sistemima u zavisnosti od komercijalnih interesa i poslovne politike firme, a povećanje pretplate za korištenje usluga je stvar poslovne politike kablovskih/IPTV operatera - saopćili su iz RAK-a.

Agencija apelira na sve zainteresirane strane koje koriste medijski prostor za vođenje poslovnih kampanja da vode računa o interesu krajnjih korisnika, koji kao pretplatnici njihovih usluga trebaju imati pravo na tačnu i pravovremenu informaciju, kao i na medije da ne plasiraju dezinformacije u kojima se spominju „porez” i „oporezivanje”, koje, navodno, uvode kablovski operateri niti da u taj kontekst dovode Regulatornu agenciju za komunikacije. 

- Poreze ne uvode privatne kompanije, već ih, kao instrument javnih prihoda, propisuje država i njeni nadležni organi - navodi RAK.

Na kraju, Agencija poziva relevantne institucije da provođenjem nadležnosti, u saradnji s Agencijom, omoguće razvoj tržišta kablovske distribucije u Bosni i Hercegovini u skladu s principima transparentnosti, pravične konkurentnosti i poštovanja obaveza autorskih i srodnih prava, a u najboljem interesu krajnjih korisnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.