REAKCIJE

U RS se danas živi lošije nego prije 11 godina

U RS 40 posto radnika ima plaću nižu od 650 KM

Trivić: Alarmantni podaci. Arhiv

Avaz.ba/ Fena

17.1.2020

Građani Republike Srpske (RS) danas žive gore nego 2008. godine, tvrdi potpredsjednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić. Prema podacima Saveza sindikata RS, u decembru 2008. prosječna plaća (819 KM) pokrivala je 50,4 posto troškova potrošačke korpe (1.624 KM), a kako Trivić kaže, u novembru 2019. svega 47,96 posto. 

Upozorila je da u RS 40 posto radnika ima plaću nižu od 650 KM, dok su najčešće zarade do 700 KM. Trivić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekla da građani ne bi odlazili iz RS da postoji rast životnog standarda, o kojem priča vlast. Navela je da zvanični podaci RS pokazuju da je industrijska proizvodnja u RS na istom nivou kao i 2015., što znači da su četiri godine izgubljene. 

U 11 mjeseci 2019. industrijska proizvodnja bila je manja za 11,8 posto u odnosu na 2018. 

- To su alarmatni podaci i vjerovatno su posljedica činjenice da ne radi Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu i pitanje za resornog entitetskog ministra jeste da li će ona više uopće raditi - rekla je Trivić. 


Plaće već odavno ne pokrivaju ni polovinu troškova potrošačke korpe. Ilustracija

Ona smatra da je RS na dnu zemalja po učešću investicija u BDP-u, iako su one izvor ekonomskog rasta. Trivić je dodala da je studija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala da su javna preduzeća neprofitabilna te da su u prvom polugodištu 2019. u budžet RS od dividende uplatila svega šest miliona KM, iako bi taj iznos mogao da bude i 200 miliona s obzirom na imovinu kojom upravljaju.

U poređenju s Federacijom BiH (FBiH), kako je rekla, makroekonomski podaci nisu u korist RS. Prema podacima entitetskim ministarstava finansija, učešće ukupnog duga RS u BDP-u iznosi 50,1 posto, a u FBiH 25,8 procenata.

- To je alarmatno za RS, koja se na domaćem tržištu još zadužuje po većoj kamatnoj stopi nego FBiH. Zaduženje nije loše ako se ne koristi samo za javnu potrošnju, što je slučaj u RS - rekla je potpredsjednica PDP-a. 

Dodala je da je prosječna plaća u RS 917 KM, u FBiH 942 i u taj iznos ne ulazi topli obrok i ostali dodaci, što bi značajno povećalo tu zaradu u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.