SAOPĆENJE

Tužilaštvo formiralo predmete u vezi s aktuelnim dešavanjima u Skupštini KS

Provjeravaju se navodi vezano za oduzimanje pečata od sekretara Skupštine i kršenje Poslovnika o radu Skupštine

S jedne od ranijih sjednica Skupštine KS. Arhiv

Avaz.ba

17.1.2020

Iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice saopćeno je da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmete kako bi provjerili navode u vezi s aktuelnim dešavanjima u Skupštini KS.

- Tužilaštvo je od početka ove godine zaprimilo i na dnevnoj osnovi zaprima prijave, dopune prijava, apele za hitno postupanje, u kojim se sudionici događanja međusobno prijavljuju i traže od Tužilaštva da riješi “pravni haos” koji spominju u prijavama. U vezi s tim, Tužilaštvo KS je po redovnoj proceduri formiralo predmete u kojima se provjeravaju navodi vezano za:

- oduzimanje pečata Skupštine Kantona Sarajevo od sekretara Skupštine i kršenje Poslovnika o radu Skupštine;

- kršenja odredbi Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata i odluka u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”;

- navodi da jedan od prijavljenih u javnom djelovanju poduzima aktivnosti predstavljajući se kao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo te

- navodi da je jedna od prijavljenih prekršila proceduru vezanu za sazivanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo za 28. decembar 2019. godine - piše u saopćenju Tužilaštva KS.

Kako se navodi, po svim prijavama hitno poduzimaju radnje s ciljem provjere navoda te da je Tužilaštvo fokusirano na prikupljanje dokumentacije i uzimanje izjava.

- Tužilaštvo će, u skladu sa svojim nadležnostima, nakon provjere navoda iz prijava utvrditi da li se eventualno u radnjama prijavljenih ostvaruju obilježja krivičnih djela i o svojoj odluci obavijestiti javnost.

Uzimajući u obzir dužnost Tužilaštva da u svakoj situaciji pa tako i u ovoj ostane nezavisan i nepristrasan organ, napominjemo da rad Tužilaštva u okviru svoje nadležnosti po predmetnim prijavama ni u kojoj mjeri ne onemogućava zastupnike, odnosno Skupštinu Kantona Sarajevo da postupaju u okviru svojih nadležnosti u interesu građana Kantona Sarajevo i razmotre dodatne pravne mehanizme za rješavanje nastale situacije - saopćeno je iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.