AVAZ SAZNAJE Važan korak na putu ka Savezu

Politički komitet NATO-a pozitivno ocijenio Program reformi

Politički komitet je bio stava da je dokument malo preambiciozan, ali nema nikakvih spornih elemenata tako da podržavaju i očekuju njegovu realizaciju

S. D. / Avaz.ba
17.01.2020 22:16

Predsjedništvo BiH u decembru uputilo dokument u Brisel

Foto: Agencije

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel. Kako je „Avazu“ potvrdio dobro obaviješten izvor Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio Program reformi . 

- To je prvi korak ka prihvatanju Programa reformi i sada se očekuje da ministar odbrane i ministar vanjskih poslova BiH dođu u sjedište NATO-a u Brisel i da predstave dokument. Početkom marta o Programu reformi treba se službeno očitovati i Sjevernoatlansko vijeće odnosno ambasadori zemalja članica NATO-a kako bi dali saglasnost za aktivaciju prvog Godišnjeg nacionalnog programa. Politički komitet je bio stava da je dokument malo preambiciozan, ali nema nikakvih spornih elemenata tako da podržavaju i očekuju njegovu realizaciju – kaže naš izvor.  

  • Bh. ministri se očekuju u Briselu
    Bh. ministri se očekuju u Briselu Foto: Avaz

Nedavno je „Avaz“ objavio kako postoji mogućnost da Program reformi bude razmatran po ubrzanoj i skraćenoj proceduri, a ova vijest sada je to i zvanično potvrdila.

Ovakav razvoj situacije znači da bi tehnički i politički dio procedura za ovaj dokument koji obično traju do godinu dana bili znatno skraćeni.

Komentari

NA VRH