ZENICA

Radnici "Zenicatransa" odmrznuli štrajk glađu

Trenutna dugovanja prema radnicima dvije i po plaće s toplim obrokom te obaveze prema MIO/PIO

Piše: D. J. / Avaz.ba

19.1.2020

Grupa radnika opet stupila u štrajk glađu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Autobuska stanica u Zenici blokirana je za sve polaske i dolaske od 31. decembra 2019. godine. Danas u 15 sati, kako je i najavljeno, grupa radnika "Zenicatransa" ponovo je stupila u štrajk glađu i tako radikalizirala protest zbog teškog stanja u ovom javnom preduzeću.

Ova je odluka donesena nakon što su ponovo iznevjerena radnička očekivanja da će na sjednici Gradskog vijeća biti donesena odluka o izdvajanju sredstava, potrebnih za uplatu poreznog duga i deblokadu računa firme. Radnicima se duguju tri plaće i sudbina njihovog preduzeća je neizvjesna.

- Da je provedena odluka Gradskog vijeća iz ljeta prošle godine, prema kojoj se trebala iz rebalansa budžeta našem preduzeću prebaciti određena svota novca, „Zenicatrans“ danas ne bi bio u ovakvoj poziciji. Mi bismo sigurno bili već dovoljno stabilni da se borimo na tržištu. Nažalost, ne znam razloge zbog kojih taj zaključak Gradskog vijeća nije usvojen - rekao je Darmin Terzić, direktor „Zenicatransa“.

Dodao je da ne podržava štrajk glađu jer se svi ovi problemi trebaju rješavati u sali Gradskog vijeća.

- Nisam za to da bilo ko narušava svoje zdravlje, ti ljudi su najpreči svojim porodicama i zamolio sam ih da se ne odlučuju na ovako rigorozne mjere jer narušavaju svoje zdravlje, a nisam siguran koliko će doprinijeti razvoju situacije – rekao je Terzić na kraju.

Podsjećamo da je dvadesetak radnika već štrajkalo glađu od 7. do 11. januara.

- Mi smo očekivali da će se sa sjednicom Gradskog vijeća riješiti problem „Zenicatransa“ i mi bismo dosad već bili u radu. Međutim, izjava gradonačelnika poslije sjednice me iznenadila kao čovjeka. Da likuje saopćenjem da je ovo kraj „Zenicatransa“. Rješenje problema našeg preduzeća mi vidimo samo kroz sjednicu Gradskog vijeća – rekao je okupljenim novinarima predstavnik radnika ''Zenicatransa'' Hazrudin Bilić.

Istakao je da su trenutna dugovanja prema radnicima dvije i po plaće s toplim obrokom te obaveze prema MIO/PIO.

- Duguju nam i preduzeće koje su nam uzeli – rekao je Bilić na kraju.

Prema najavama, predsjednik Sindikata Huso Sarvan će sutra pred Općinskim sudom u Zenici, a po tužbi Gradske uprave Zenice, obrazlagati situaciju zbog čega su blokirali stanicu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.