SRAMOTNO Podrška ratnom zločincu Ratku Mladiću

Skandal: Oskrnavili ploču s imenom Srebrenice i poslali poruke podrške ratnom zločincu

Osim ploča s imenom Srebrenice, u blizini je, također, crvenom farbom ispisano više simbola “4S” te poruka “Free Ratko Mladić!''

Avaz.ba
20.01.2020 13:23

Ispisani grafiti podrške Mladiću

Foto: Agencije

Ploče s imenom Srebrenice u ulici u glavnom gradu Francuske Parizu, koje su dobile naziv po mjestu u kojem je izvršen najstrašniji zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, oskrnavljene su ispisivanjem ćiriličnog “4S” te porukom podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Osim ploča s imenom Srebrenice, u blizini je, također, crvenom farbom ispisano više simbola “4S” te poruka “Free Ratko Mladić!''.

Ulica Srebrenica se nalazi u istočnom dijelu Pariza u novoizgrađenom kvartu, nedaleko od čuvenog groblja i avenije Per Lašez.

  • Ulica Srebrenica se nalazi u istočnom dijelu Pariza u novoizgrađenom kvartu
    Ulica Srebrenica se nalazi u istočnom dijelu Pariza u novoizgrađenom kvartu Foto: Agencije

Okolnosti pod kojima je izvršen ovaj vandalizam zasad nisu poznate, a pretpostavlja se da bi se uskoro trebale oglasiti i francuske vlasti.

Grad Pariz je dobio 2017. godine ulicu Srebrenica, kako se navodi u odluci o imenovanju, u znak sjećanja na “žrtve genocida u Srebrenici koji je počinila Vojska Republike Srpske u maju 1995., kad je ubijeno 8.000 Bošnjaka”.

U svom prijedlogu Savjetu grada za imenovanje ulice po Srebrenici gradonačelnica Pariza Ane Hidalgo (Anne) je istakla da je na području tog grada počinjen najveći masakr poslije Drugog svjetskog rata i da su taj zločin kao genocid kvalificirala dva međunarodna suda: Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine, prenio je ranije DW.

Komentari

NA VRH