OTKRIVAMO Godinu i tri mjeseca nakon općih izbora 2018.

Zašto CIK otvara vreće s nevažećim glasačkim listićima

Nekoliko desetina vreća s tim izbornim materijalom doneseno je iz magacina u Centar za edukaciju

S. Degirmendžić / Avaz.ba

CIKBiH: Čekamo odgovore

Foto: Avaz


Centralna izborna komisija (CIK) BiH krajem prošle godine dala je saglasnost na analizu nevažećih glasačkih listića, navedeno je u zapisniku sa sjednice održane 19. novembra prošle godine, koji je u posjedu „Avaza“.   U zapisniku nema obrazloženja ovakve odluke. 

Pola miliona

- Gospođa Hadžiabdić (Irena, članica CIK-a, op. a.) rekla je da želi da se ozvaniči početak analize nevažećih glasačkih listića. CIK je dao saglasnost - navodi se u zapisniku. 

Kako saznaje „Avaz“, nekoliko desetina vreća s takvim listićima doneseno je iz magacina u Centar za edukaciju CIK-a. Nije poznato hoće li se analizirati svi nevažeći glasovi, kojih je 2018. bilo oko 500.000.

Odgovore iz CIK-a o tome ko će, u koju svrhu, po kojoj metodologiji vršiti analizu, još čekamo.

 • Faksimil dijela zapisnika sa sjednice CIK-a: Data saglasnost na analizu

  Faksimil dijela zapisnika sa sjednice CIK-a: Data saglasnost na analizu

  Foto: Avaz


Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a i politički analitičar, za “Avaz“ kaže da nije čuo za ovakvu praksu. No, ističe da podržava ovakav proces, ali dodaje da je analiza trebala biti vršena ranije. 

- Dok sam ja bio član CIK-a, nije se pravila analiza nevažećih glasačkih listića. Kada smo imali primjedbe političkih stranaka o nepravilnostima, a to je uvijek bilo neposredno nakon izbora, mi smo reagirali. Podržavam analizu nevažećih glasačkih listića, a to je tražila ranije i Koalicija „Pod lupom“, jer je u BiH previsok procent nevažećih listića, naročito kod izbora članova Predsjedništva BiH i predsjednika RS. Treba utvrditi nepravilnosti, ali u skladu sa zakonom i na transparentan način - kaže Šehić.

 • Šehić: Analizu je trebalo uraditi neposredno nakon izbora

  Šehić: Analizu je trebalo uraditi neposredno nakon izbora

  Foto: Avaz


Važeći među poništenim

Naš izvor iz CIK-a tvrdi da je određen broj vreća s nevažećim glasačkim listićima otvaran već krajem prošle godine.  

- U tim vrećama nađen je veliki broj važećih glasačkih listića, a evidentno je bilo da su išli u korist jednog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pa se analiza obustavila. Sada je taj proces nastavljen - kaže naš izvor.

Inače, više od 100.000 nevažećih glasačkih listića na prošlim općim izborima bilo je za izbor Predsjedništva BiH.  

NA VRH

Podijeli članak na