SARAJEVO

Podžić nakon sastanka s Nelsonom: Želimo nastavak saradnje i produbljivanje partnerstva sa SAD

Prezentirani su rezultati učešća pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru u svijetu

Nelson i Podžić: Snažna podrška OSBiH. Ministarstvo odbrane BiH

Fena

22.1.2020

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je, zajedno sa saradnicima, primio u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Nelsona (Eric G. Nelson), s kojim je razgovarao o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, pri čemu je ministar istaknuo podršku koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH kroz različite programe i vidove saradnje. 

Podžić je posebno naglasio pomoć SAD kroz program "Vojska vojsci", državnu saradnju Bosne i Hercegovine sa Merilendom i saradnju s Nacionalnom gardom Merilenda, podršku kroz IMET program i školovanje oficira OSBiH te podršku vlade SAD za modernizaciju OSBiH uz korištenje finansijskih sredstava iz FMF programa.

Posebno je naglasio značaj potpisivanja ugovora o nabavci četiri helikoptera, ukupne vrijednosti od više od 38.500.000 američkih dolara, a najveći dio sredstava osigurala je vlada Sjedinjenih Američkih Država iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama "Foreign Military Sales" (FMS) i "Foreign Military Funds" (FMF). Ministar Podžić istaknuo je i izuzetno dobru saradnju s Ambasadom SAD u BiH i Odjelom za odbrambenu saradnju Ambasade.

Razgovaralo se i o NATO putu Bosne i Hercegovine, pri čemu je Podžić naglasio opredjeljenje da će Ministarstvo odbrane BiH uspostaviti mehanizme za implementaciju dokumenta Program reformi i da će "dati doprinos da se što je moguće prije i bolje realizira".

Između ostalog, prezentirani su rezultati učešća pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru u svijetu, a istaknuta je važnost usvajanja budžeta, koji će omogućiti modernizaciju te unapređenje kapaciteta i sposobnosti OSBiH. U tom smislu je spomenut i značaj implementacije dokumenta Pregled odbrane i Plana modernizacije OSBiH.

Ambasador Nelson izrazio je snažnu podršku vlade i Ambasade SAD Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i daljnjim aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u NATO-u i njenom partnerstvu s Alijansom.

- Postoje mnoga pitanja u kojima vas možemo podržati u provođenju reforme odbrane i mi ćemo nastaviti raditi na tome - naglasio je ambasador Nelson na kraju sastanka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.