RAZGOVOR Prof. dr. Vahid Jusufović, v. d. direktora UKC-a Tuzla

Nije istina da građane BiH neće imati ko liječiti

Kada vidim ljekarske timove koji su radili i eksplantacije i transplantacije i njihovu posvećenost, onda tvrdim da naša medicina ima šanse

A. Hadžić
24.01.2020 07:45

Jusufović: Mnogo je onih koji se žele vratiti

Foto: A. Bajrić

Profesor dr. Vahid Jusufović, vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, prilikom naše posjete još je bio pod dojmom dvije kadaverične transplantacije organa koje je u posljednjih dvadesetak dana obavio tim stručnjaka tog UKC-a. 

Iako je profesionalno i stručno davno očvrsnuo, kaže nam da ga je emotivno duboko pogodilo ono što se dogodilo za vikend.

Težak vikend

- Ta transplantacija po mnogočemu je karakteristična. Donor je mlada osoba s područja Zvornika, koja je nastradala u saobraćajnoj nesreći i čiji su roditelji u trenutku gubitka voljenog člana pristali da se uradi multiorganska eksplantacija i organi transplantiraju onima kojima su bili prijeko potrebni. To je uzvišeni ljudski čin, koji je teško opisati. Bez obzira na to što smo ljekari, kad se suočite s ovakvim ljudskim činom, ne možete odagnati emocije - ističe dr. Jusufović.  

Proteklog vikenda jetra i jedan bubreg transplantirani su bolesnicima u UKC-u Tuzla, dok je drugi bubreg transplantiran bolesniku u Sarajevu.

- Eksplantacija i transplantacija organa vrhunska su medicina. Podrazumijeva veliku stručnost i profesionalizam, timski. Posebno je zahtjevna eksplantacija i transplantacija jetre, pri čemu veliku zahvalnost za superviziju dugujemo prof. dr. Danku Mikuliću iz Kliničke bolnice „Merkur“ iz Zagreba – kaže nam dr. Jusufović.

  • Bio je trend odlazaka, a sada je obratno
    Bio je trend odlazaka, a sada je obratno Foto: Ilustracija

Podsjeća da su prije 20 dana ljekari UKC-a Tuzla obavili još jednu vrlo uspješnu kadaveričnu transplantaciju pet organa.

- Kada vidim ljekarske timove koji su radili i eksplantacije i transplantacije i njihovu posvećenost, onda bez ikakve zadrške tvrdim da naša medicina ima šanse. Nije istina da građane BiH neće imati ko liječiti - poručuje prof. Jusufović.

Veliko interesiranje

Naš sagovornik kaže da je na javni oglas za zapošljavanje u UKC-u Tuzla otvoren početkom decembra za 80 različitih pozicija, ljekara, medicinskog osoblja i NK radnika, stiglo 1.150 prijava. Na pet pozicija za ljekare - sekundarce stiglo je 70 prijava, što govori da mnogi žele svoju profesionalnu karijeru graditi u UKC-u Tuzla i u BiH.  

- Naši najbolji ostali su nam vjerni. Jedno vrijeme bio je trend odlaska, a sada je obratno. Mnogo je onih koji se žele vratiti, čak i iz inostranstva – navodi Jusufović.

Zadržati najbolje

U UKC-u Tuzla transplantacijski program stavljaju na viši nivo. 

- Cilj nam je poboljšati materijalno stanje uposlenika i s Vladom TK, sindikatima i drugima radimo na tome. Kada su u pitanju transplantacije i drugi teški zahvati, trebamo materijalno valorizirati rad ljudi. Sve je to način da zadržimo najbolje stručnjake - kaže prof. Jusufović.

Komentari

NA VRH