SARAJEVO Na današnjoj sjednici Vijeća ministara

Veliki uspjeh: Usvojena Strategija suprotstavljanja trgovini ljudima

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, na čijem čelu je Fahrudin Radončić

Piše: Avaz.ba

S današnje sjednice

Foto: M. Kadrić


Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, na današnjoj sjednici usvojilo je Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020. – 2023. godine, čime vlasti u BiH definiraju svoje politike suprotstavljanja trgovini ljudima u naredne četiri godine, usklađene s preporukama Evropske komisije.

Opći cilj Strategije je osigurati stalan, sveobuhvatan i održiv odgovor društva na trgovanje ljudima putem jačanja sistema prevencije, gonjenja počinilaca krivičnih djela povezanih sa trgovinom ljudima, zaštite i pomoći žrtvama, osobito ranjivim grupama, funkcionalnim povezivanjem i izgradnjom kapaciteta svih nadležnih institucija i organizacija.

  • S današnje sjednice

    S današnje sjednice

    Foto: M. Kadrić


Strategija sadrži pet strateških ciljeva: podrška, prevencija, krivično gonjenje, zaštita žrtava te partnerstvo, a u njenoj izradi su učestvovali predstavnici državnih, entitetskih i institucija Distrikta Brčko BiH.

U Strategiju su inkorporirane preporuke međunarodnih monitoring mehanizama (UN, Vijeće Evrope, Državni sekretarijat SAD i Evropska unija), tako da će provođenjem strateških definiranih politika Bosna i Hercegovina ispuniti svoje obaveze koje proističu iz međunarodnih dokumenata u ovoj oblasti.

Strategiju će pratiti akcioni planovi, kao operativni strateški dokumenti zasnovani na ciljevima i mjerama koje će donijeti Vijeće ministara BiH za državni nivo te vlade Republike Srpske, Federacije BiH, kantona i Distrikta Brčko BiH za institucije iz svoje nadležnosti. 

NA VRH

Komentari