INTERVJU

Šefik Džaferović za "Avaz": Najvažnije je da smo nastavili put ka NATO-u

Program reformi je odluka Predsjedništva BiH kojom se definira naša saradnja sa Savezom

Piše: SemiraDegirmendžić / Avaz.ba

24.1.2020

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine , u intervjuu za “Dnevni avaz“ govori o aktuelnim temama na bh. političkoj sceni te o odnosima naše zemlje s Hrvatskom i Srbijom, ali i putu ka NATO-u kojim BiH sigurno korača.  

 

Migrantska kriza

 Politički komitet NATO-a nedavno je dao zeleno svjetlo Programu reformi, znači li to da je ovaj dokument prihvaćen kao Godišnji nacionalni plan (ANP) i šta sada slijedi?

- Mi smo znali da će to biti prihvaćeno i za mene to nije iznenađenje. Program reformi je odluka Predsjedništva BiH kojom se definira naša saradnja sa NATO-om. Najvažnije je da je BiH nastavila svoj NATO put, da nije otišla nazad, i suštinski potez gospodina Dodika je bio da se ide nazad. Tamo je BiH preuzela obaveze. Kad se one izvrše, bit ćemo jači u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji i napravit ćemo iskorake na našem NATO putu. Nisam direktno odgovorio na vaše pitanje, ali i vi i vaši čitaoci sasvim dobro razumijete šta sam rekao.

 Kako komentirate niz aktivnosti koje je poduzeo ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na rješavanju migrantske krize?

- To je dobro i to je ono što je na tragu odluka Predsjedništva BiH. Neka nastavi raditi svoj posao i on i Vijeće ministara BiH i svi dugi nivoi vlasti u BiH. Što se Predsjedništva tiče, mi smo praktično definirali svoj odnos iako imamo neslaganja o nekim bitnim pitanjima.


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u razgovoru s našom novinarkom. I. Kriještorac

SDA i HDZ ponovo su otvorili razgovore o izmjenama Izbornog zakona, ali već u startu je SDA ocijenila da su neprihvatljivi prijedlozi HDZ-a.

- HDZ uslovljava formiranje Vlade FBiH izmjenama Izbornog zakona na način kako oni misli da se treba promijeniti. HDZ-ovi prijedlozi suprotni su principima vladavine prava. Oni idu po konceptu jačanja etničkog, a slabljenja građanskog. Ova država ne može dozvoliti sebi ni za jotu slabljenje građanskog principa i jačanje etničkog principa. Smatramo da se prvo trebaju implementirati izborni rezultati, pa onda razgovarati o izmjenama ovog zakona. Ne vjerujem da se zakon može izmijeniti, ni za mjesec, ni dva, ni tri mjeseca.

 

Uzajamno poštovanje

Kako ocjenjujete odnose s Hrvatskom i hoće li se nešto promijeniti izborom Zorana Milanovića na mjesto predsjednika ?  

- Vjerujem da Hrvatska želi pomoći BiH da što prije postane članica EU. I vjerujem da se to članstvo Hrvatske u EU vrlo često zloupotrebljava kako bi se unutar BiH udovoljilo prije svega politici HDZ-a u njenim zahtjevima pa i onim koji su neprihvatljivi za BiH. Volio bih da Hrvatska u EU promovira prava i potrebe svih nas koji živimo u BiH i cijele BiH.

 Kada će Predsjedništvo BiH poslati u parlamentarnu proceduru Zakon o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu?  

- Što prije, to bolje. Mislim da je i Predsjedništvo završilo svoj budžetski zahtjev, ostalo je da se u Vijeću ministara BiH sačini nacrt budžeta koji treba doći u Predsjedništvo, mi ćemo ga pretvoriti u prijedlog i dostaviti PSBiH na usvajanje. Želim da to bude što prije.


Austrijski pedsjednik uskoro u BiH

 Nedavno je Predsjedništvo BiH uputilo poziv za posjetu našoj zemlji predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i austrijskom predsjedniku Aleksanderu Van der Belenu (Alexanderu Van der Bellenu). Imate li neke povratne informacije?  

- Da, mogu vam kazati da smo dobili odgovor od predsjednika Austrije da on dolazi uskoro u BiH. Mi mu želimo i ovom prilikom dobrodošlicu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.