SARAJEVO

Umro bh. ekonomski stručnjak Nikola Grabovac

Bio je bivši federalni ministar finansija i trgovine i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Grabovac: Nagrade i odlikovanja za profesionalni i volonterski rad. Arhiv

Avaz.ba/ fena

24.1.2020

U Sarajevu je u noći s četvrtka na petak nakon teške bolesti preminuo Nikola Grabovac, bosanskohercegovački ekonomski stručnjak, bivši federalni ministar financija i trgovine i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. 

Nikola Grabovac rođen je 1943. godine u Bugojnu, gdje je završio osnovnu i Srednju ekonomsku školu. 

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1965. godine, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1976. godine, gdje je i doktorirao 1988. godine.

Predavao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao redovni profesor na dodiplomskim i na postdiplomskim studijima. Obavljao je i dužnost rektora na Otvorenom univezitetu APEIRON u Travniku te rektora Univerziteta Vitez Travnik, a bio je gostujući profesor na više sveučilišta u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. 

Napisao je i objavio više knjiga koje služe kao literatura na Ekonomskom fakultetu, te je autor više studija, analiza i znanstvenih i stručnih radova.


Sutra komemoracija i sahrana. Arhiv

Bio je ministar trgovine u Vladi Federacije BiH (1995.-1997.), ministar finansija, zamjenik premijera Vlade Federacije BiH i član Vijeća ministara BiH (2001.-2002.).

Obnašao je i dužnosti predsjednika Skupštine samoupravne interesne zajednice BiH za ekonomske odnose sa inozemstvom, bio član privredne komore BiH, član Privredne komore Jugoslavije, predsjednik Skupštine tekstilne industrije Jugoslavije, predsjednik Industrijske konfekcije Jugoslavije... 

Za profesionalni i volonterski rad odlikovan je Ordenom rada sa srebrenim vijencem 1975. godine, a dodijeljena mu je i Nagrada za najboljeg profesora na Ekonomskom fakultetu Sarajevo (studentski izbor). 

Komemoracija za Nikolu Grabovca održat će se sutra u Komemorativnom centru Bare u 12.15 sati, nakon čega će na groblju Bare biti pokopan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.