UPOZORENJA

Akademkinja Mirsada Hukić za "Avaz": Svi moramo strepiti od koronavirusa

Budući da je riječ o novom virusu, na koji nemamo razvijen imunitet, on predstavlja opasnost, kaže prof. dr. Hukić

Oboljeli registrirani i u Americi, Evropi.... Agencije

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

26.1.2020

Iako u Bosni i Hercegovini, prema zvaničnim informacijama, nema registriranih slučajeva zaraze koronavirusom, koji se iz Kine već proširio na mnoge zemlje u svijetu, i u našoj zemlji postoji strah, a ljekari upozoravaju da moramo poduzeti mjere predostrožnosti.

Izolacija oboljelih

Koliko je struka spremna da se, u slučaju pojave ovog virusa, suoči sa mogućim posljedicama po zdravlje stanovništva, teško da iko u BiH može precizno odgovoriti s obzirom na to da je riječ o tek mutiranom virusu, koji je sa životinja prešao na čovjeka. To nam je potvrdila i prof. dr. Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije i član Evropske akademije nauka.

- I mi, kao i ostatak svijeta, naravno, moramo strepiti od moguće pojave novih virusa, a što je slučaj s koronavirusom. Budući da sam član skoro svih postojećih naučnih i stručnih mreža u Evropi i svijetu, znam da koronavirus nije bio nepoznat virus, ali se do sada nije prenosio s čovjek na čovjeka. Bio je poznat kao zoonotični virus, koji je izazivao bolest životinja, ali je sada mutirao i sa životinja prešao na čovjeka. S obzirom na to da je riječ o novom virusu, on predstavlja opasnost. Jer, riječ je o virisu na koji nemamo razvijen imunitet – kaže prof. dr. Hukić.

Najviše slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u kineskoj provinciji Hubei, čiji je glavni grad Vuhan, ali su slučajevi zaraze registrirani i u Americi, Australiji, Tajlandu, u nekim zemljama Evrope.

Hukić: Ne treba razvijati paniku. Avaz

- Vjerovatno ovaj virus kod nas neće lako doći, ali velike migracije stanovništva mogu biti način za njegovo prenošenje, pa i u BiH. Naravno, ne treba razvijati paniku, ali se moraju poduzeti mjere predostrožnosti. Od kolega iz Njemačke sam dobila informacije da su njihovi stručnjaci već razvili test kojim bi se ovaj virus brzo mogao detektirati, što bi doprinijelo brzoj izolaciji zaraženih. Vidim da i Kina ubrzano radi na detektiranju virusa i, što je najvažnije, na izolaciji oboljelih – ističe ona.

Smrtne posljedice

Simptomi koronavirusa, navode stručnjaci, skoro su istovjetni simptomima gripe i teško ih je prepoznati u ranoj fazi zaraze. Razvojem bolesti, uglavnom, dolazi do upale pluće i drugih, mnogo težih komplikacija. Budući da stanovništvo, za razliku od virusa gripe, nema nimalo razvijen imunitet na koronavirus, klinička slika zaraženih može biti izuzetno teška, nerijetko sa smrtnom posljedicom.

Umrla najmanje 41 osoba

Petnaest gradova u provinciji Hubei u Kini trenutno je izolirano od svijeta. Prema posljednjim informacijama, najmanje 41 osoba je preminula od posljedica zaraze koronavirusom, dok se računa da je najmanje 1.300 osoba zaraženo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.