REAKCIJE

Čović: EU od nas očekuje jasan napredak u iduća dva mjeseca

U svim razgovorima istakao sam da smo napravili dobar iskorak

Dragan Čović. Fena

Fena

29.1.2020

Jasno nam je kazano da mi moramo napraviti napredak u iduća dva mjeseca, primarno u vezi s Izbornim zakonom. Ako to uspijemo napraviti, onda je izvjesno da u maju imamo kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je za Fenu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sumirajući razgovore koje je protekla dva dana imao u Briselu. 

On je zajedno s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Zvizdićem (SDA) u sjedištu EU imao seriju susreta s čelništvom Evropskog parlamenta, predsjednicima parlamenata država članica EU, predstavnicima Evropske komisije i Evropske narodne stranke.

- U svim razgovorima istakao sam da smo napravili dobar iskorak. Realna dinamika je da do kraja februara EU izvijestimo o napretku koji smo ostvarili, da bismo do kraja marta eventualno usuglasili Izborni zakon. Rekao sam da će biti puno onih, posebno u Sarajevu, koji će željeti da se na tom planu ništa ne dogodi i da se zadrži status quo. To bi bilo porazno za BiH, jer je izvjesno da će na majskom sastanku u Zagrebu Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti punu podršku za otvaranje pregovora sa EU, a naš je interes da u istom terminu i mi dobijemo kandidatski status – kazao je Čović.

Dragan Čović. FENA

On je isključio mogućnost evropskog posredovanja u pokušaju postizanja političkog dogovora u BiH o izmjeni Izbornog zakona.

- U EU su shvatili da to nema smisla i da je to stara priča. Jasno su nam stavili do znanja da, ako sami želimo, to i uradimo. To je ono što danas kroz razgovore pokušavaju HDZ i SDA kao politički predvodnici dva naroda. Ako mi to ne napravimo, uzalud je svako uplitanje sa strane. To će, jednostavno, biti procijenjeno kao naša nesposobnost i ostat ćemo izvan evropske priče. Očito mi moramo sami to uraditi. Pozvali smo naše prijatelje iz EU, uključujući komesara za proširenje i predsjednika Evropskog parlamenta, da nas posjete, ali svi su oni spremni doći i podržati nas, pomoći nam, ali samo ako mi pokažemo da imamo osnovu, zajednički sadržatelj oko izmjena Izbornog zakona. Ako toga ne bude, očito je da se niko o nama neće pretjerano brinuti – ističe Čović.

Najavio je da će odmah nakon povratka u BiH pokušati dogovoriti s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i svima ostalima što skorije sastanke, kako bi se ubrzali procesi.

- Sve je u našim rukama. Ako ćemo se baviti sami sobom, kao posljednje dvije godine, onda se nemamo čemu nadati na evropskom putu – zaključio je Čović u izjavi za Fenu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.